söndag 14 oktober 2012

Knepigt läge för Reinfeldt och ett opinionsläge som på en punkt oroar

Grafik: SIFO/SvD.

Det mest oroande i dagens SIFO-mätning av väljarsympatierna är att de främlingsfientliga Sverigedemokraterna når nya rekordnivåer. Denna den tredje mätningen i rad med "all-time-high" når partiet upp till 7,7 procent. Att det enbart skulle bero på SvTs Agendas beslut att lyfta upp frågan "Hur mycket invandring tål Sverige" i partiledardebatten förra veckan är nog inte troligt, med tanke på att debatter av det slaget inte får ett omedelbart genomslag i opinionsmätningar.

Partiet har genom sitt inträde i riksdagen fått en plattform att agera utifrån och därmed fått stämpeln "legitimerat parti" på sig. I tider av större osäkerhet, högre arbetslöshet och mer omfattande utanförskap växer också intoleransen, något som knappast är unikt för vår tid eller för Sverige. Det ökar behovet av politisk samling mot främlingsfientlighet och rasism och det ställer större krav på politiken att minska, inte öka, klyftorna mellan samhällsgrupper.

Annars är läget mellan blocken hyfsat stabilt med en "rödgrön" ledning till regeringspartierna på 6,4 procentenheter. (S) når 32,1, en minskning med 1,2 procent men "balanseras" på den sidan av en något större uppgång för (Mp) och (V). (M) noterar 28,8, en liten ökning. SvD skriver om ett förhållande som är värt att uppmärksamma. Det gäller tre av de fyra allianspartiernas läge i opinionen. I dagens mätning tappar Kristdemokraterna ytterligare väljarstöd och får 3,4 procent. Det är femte månaden i rad som SIFOs mätningar förvarnar om att partiet inte kommer att klara spärren till riksdagen. Även för Centerpartiet och Annie Lööf är läget fortsatt bekymmersamt. Partiet tappar i dagens mätning 0,4 procent och når 4,4 procent. Allt närmare riksdagsspärren också för Centern, således.

Moderaternas Fredrik Reinfeldt leder redan idag en regering i minoritet. Han och allianspartierna har pressat de rödgröna på "vem ska regera med vem" under lång tid men bör framöver få allt fler frågor om sitt eget parlamentariska underlag. Eller som SvD skriver:
En annan lika viktig fråga är om alla de tre småpartierna inom alliansen verkligen får tillräckligt med stödröster för att klara riksdagsspärren. Åker något av dem ut ändras förutsättningarna helt.
Så, om de dystra siffrorna för två av alliansregeringens fyra partier blir valresultat. Vad gör Reinfeldt då? På samma sätt som han själv kräver svar om oppositionens regeringsplaner bör han själv ge besked om sitt regeringsunderlag och vilken förändring som följer av politiken med nya förutsättningar.

SIFO ger möjligen en viktig signal till Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Budgetalternativet från förra veckan var utmärkt på många sätt men förefaller inte i tillräcklig grad markera för väljarna vad som skiljer i politiken. Oppositionen avsatte ett mindre reformutrymme än Reinfeldt och Borg och (S) valde dessutom att acceptera en del av den kraftiga bolagsskattesänkningen i stället för andra satsningar på exempelvis välfärdsområdet. Kanske hade en tydligare uppgång kunnat noteras om det på den punkten hade sett annorlunda ut. Men det är förstås bara lösa spekulationer.

Mer: Expressen, Ekot.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots, Politometern och  Intressant