lördag 9 juni 2012

Reinfeldt i Ekots lördagsintervju: Det här är moderaternas stora misstag

Förmodligen tar moderatledaren Reinfeldt mer allvarligt än vanligt på varje offentligt framträdande han gör. Opinionsläget tyder på nedgång för moderaterna och en otrygg position för de övriga tre allianspartierna som alla finns i riksdagsspärrens närhet. Oppositionen har medvind och regeringsmakten är hotad. I dagens Ekots lördagsintervju kändes det som en högre grad av stress har infunnit sig hos Reinfeldt. Det är verkligen inte konstigt.

Han fick börja något lugnare och med ett område där han kan framställa sig som ansvarstagande statsman. Europas ekonomiska kris. Grunden för hela Reinfeldts möjligheter att uppträda med viss pondus handlar om ett Sverige med ordning på ekonomin. En bedrift som går tillbaka i tiden, till långt före alliansregeringens maktövertagande. Reinfeldt kunde recensera andra staters budgetläge och luta sig tillbaka ganska mjukt på arvet av ansvarstagande för svensk ekonomi.

Nästa fråga och, tror jag, den längsta tiden, handlade om polisen. En fråga som moderaterna alltid har haft som "profil", som väljarna inte alltid placerar i topp på vad som är viktigt för partival men som om den misslyckas säkert kan påverka val. Tomas Ramberg tog fasta på frågan om fler poliser men färre lösta brott. Inte minst det Reinfeldt talade mycket om, "vardagsbrottsligheten", där resultatet är uselt, trots ökade polisresurser. Ramberg pressade Reinfeldt på det uppenbara: När alliansregeringen inte har lyckats så är det polisens egna misslyckanden. Men då, i opposition, var det S-regeringens tillkortakommanden. Men sammanfattningen är en polis med kanske historiskt höga resurstillskott som är mindre produktiv och löser färre brott.

Det fanns inte en chans för Reinfeldt att klara sig undan frågor om sitt uttalande om arbetslösheten bland "etniska svenskar mitt i livet". Det handlar inte främst om någon rasism att ana där bakom, som en del har antytt. Visst. Räknar man bara "etniska svenskar" när man talar om arbetslösheten som ett problem eller ej så närmar man sig de frågorna. Jag tror inte det är så. Jag är övertygad om att det handlade om att på alla sätt rädda resterna av en misslyckad och förfallen jobbpolitik. Den viktigaste frågan för väljarna i val. En fråga som kan kosta makten.

Om det då talas "massarbetslöshet" så är det ett oerhört hot på flera sätt. Det var det begreppet som Reinfeldt och Borg använda för läget 2006. Det är nu en något högre arbetslöshet, bara det ett misslyckande. Men ställd mot bilden som gavs, att med alliansen så skulle arbetslösheten vara väck, så blir kontrasterna mellan prat och resultat så oändligt mycket skarpare. Därför blir agerandet också ibland som det blev i partiledardebatten när Reinfeldt påstod att 300 000 fler var sysselsatta idag än 2006. Så sent som i dagens Lördagsintervju hade han återgått till siffran 200 000. En vilja att tala antal i stället för andel av en växande befolkning som bara det är att trixa och räkna om. Men Reinfeldt har lyckats trixa upp och ner med en diff på 100.000 på några veckor.

Och så det som Reinfeldt och (m) nu vill "uppmärksamma": arbetslösheten i grupper som är födda utanför Sveriges gränser, ofta utomeuropeiska. Debatten ÄR kokhet. Ännu fler veckor efter Reinfeldts uttalande och efter dagens Lördagsintervju pågår en debatt på Twitter med Per Schlingmann, Anna Kinberg Batra och SvT Aktuellts Margit Silberstein, den senare som också verkar ha tolkat Reinfeldts utspel som ett sätt att förringa arbetslöshet i vissa grupper. Jag tänker på och jag skriver ett tweet i den debatten om alla år som jag har hört moderater förringa och håna satsningar som har haft syfte att just göra något att många med utländsk bakgrund, ofta boende i vissa stora förortsområden, har en högre, ofta mycket högre, arbetslöshet än andra. Detta säger sig nu alltså Reinfeldt ha "uppmärksammat"! Som Tomas Ramberg pekade på i Lörsdagsintervjun: Arbetslösheten i just den gruppen är i snitt över 14 procent, att jämföra med 11  när Reinfeldt tillträdde som statsminister.

När Reinfeldt talar "etniska svenskar mitt i livet" har han helt andra bevekelsegrunder. Att säkra stödet hos en bred och ganska stor medelklass. Utan deras stöd har han ingen chans. Men misstaget ligger i att tro att det råder egoism och "tänk på dig själv" i den gruppen. Misstaget moderaterna gör är att inte se att svenska folket vill minska, inte öka, skillnader. Därför faller också partiets försök att locka väljare med att man fått tusenlappar i sänkta skatter. Därför faller också försöken att visa på låg arbetslöshet i "svenska grupper". Där ligger Reinfeldts stora miss: Bristen på insikt om svenska folkets uppslutning kring värden som solidaritet och jämlikhet, även om man någon gång har röstat borgerligt. Därför faller nu alliansen och därför får de rödgröna partierna, inte minst (S) ett växande väljarstöd.

 Mer: AB, DN, SvD,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,