tisdag 10 april 2012

Socialdemokratiskt 35,6 i väljarstöd och euforivarning

Artikeln inleds med ord av Calle Melin, opinionschef på United Minds: "Det är häpnadsväckande, det går inte att hitta något motsvarande i modern tid". Det är en ny mätning av väljaropinionen han talar om. I dagens mätning som presenteras i Aftonbladet når (S) 35,6 procent i väljarstöd. En återhämtning och ökning utan dess like, om jag tolkar CM rätt. Plus 10 procent på två månader. Återhämtningen förklaras bland annat av att partiet vinner stöd både från vänsterpartiet och direkt från moderaterna. Nya företeelser i politiken, alltså. De rödgröna får 50,5 mot alliansens 40,8. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet skulle trilla ut ur riksdagen med sina noteringar under fyraprocentsspärren. En ytterligare trist illustration av alliansens problem: Även Folkpartiet får siffran fyra i sin notering, 4,8. Samtliga allianspartier utom (m) kan således beskrivas som "nära riksdagsspärren".

Karin Pettersson kommenterar på ledarplats. Hon ger välbehövliga råd i ett läge då den stora faran kanske är en själv. Det gäller att inte stanna nu. Det bråskar att göra klart. Valet 2014 kommer inte att ge S-vinst på Reinfeldts misslyckanden. Det är den egna politiken som måste bära framåt. Att tro på valvinst 2014 bara för att opinionsläget i dag ser ut på ett sätt som får smilbanden att dra uppåt är livsfarligt.

Jag har i en del tidigare kommentarer skrivit att det mest värdefulla med det återhämtade väljarstödet är att politiken kan formuleras i dialog med väljarna med mycket större självförtroende än tidigare. Partiaktiva behöver inte gömma sig i buskarna eller smyga med att de tillhör och arbetar för socialdemokratin. Man behöver inte gå upp på morgonen och vara rädd för nya knivar i ryggen på partivänner eller nya obegripliga svängningar åt ett eller annat håll. Grunden för den tryggheten finns där men är inte befäst förrän i budgetmotionen om ett par veckor.

Trots allt har Reinfeldt ett verktyg: Regeringsmakten. Förvisso har jobbpolitiken misslyckats och senast dess andra ben, sjuktalen, som nu stiger igen. Förvisso har politiken ökat klyftor på ett sätt som väljarna inte önskar. Förvisso verkar regeringspartierna trötta, orkeslösa och idéfattiga. Ja, Reinfeldt har ju till och med varnat för idéer och visioner. Men trots allt skrivs (S)-löften bara i ord så länge inte regeringsmakten kan användas för att förändra för människor i deras vardag. Den makten har Reinfeldt i alla fall fram till valdagen. Därför ska statsvetarprofessorn Holmbergs ord inte upprepas, "Alliansens är rökt". Vi vet inte något om det förrän på valdagen om två och ett halvt år. Men det ser onekligen ljust ut.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,