torsdag 1 mars 2012

Nybesiktigad socialdemokrati får klartecken att köra vidare


"Ett tydligt trendskifte". Så skriver Novus i sin senaste analys om de förändringar som har skett i väljarnas syn på vilka partier de känner förtroende för i några av de viktigaste politiska frågorna. Mätningen som presenterades i går i TV4 Nyheterna visar att (S) nu har återtagit ett förtroende i de stora tunga frågorna som sjukvård, skola, äldreomsorg och även i den avgörande frågan om jobben. På ett område "leder fortfarande" moderaterna, den om svensk ekonomi. Men ju tryggare det känns med ordning i finanserna sjunker också den frågan uttalade betydelse när väljarna dömer. Jag skriver "uttalade" därför att min bild är att inget parti vinner val på att vara otydliga eller än värre sakna trovärdighet i frågor om landets ekonomi. Det är en grundfundamentfråga som man inte kan vinna utan att ha klarat hem. Men också där sjunker ledningen för Moderaterna och S stärker sin position. Möjligen har redan Magdalena Andersson i sin inledning som ekonomisk-politisk talesperson skapat sig ett förtroendekapital hos "folket". Och jösses! Till och med, verkar det, på SvDs ledarredaktion.



Den moderata partisekreteraren Sofia Arkelsten har sin egen teori om svenska väljare. I Nyheterna säger hon att svenska väljare helt enkelt "läser in" en egen tro om vad ett parti tycker om detta inte har presenterat särskilt mycket egen sådan. Där gör Arkelsten en rejäl tavla och bidrar med ett underkännande av väljarna som inte borde anstå en ledande partiföreträdare. Det utesluter inte att den kritik som inryms i uttalandet gentemot (S) kan vara berättigad, sett med lite modern historik. Det är där den verkliga nystarten blir så viktigt. När förtroendet återvänder både för politiken och för partiets företrädare kan man också våga det där politiska grov- och renoveringsarbetet som behövts alltsedan valförlusten 2010. Så görs också. Helheten genom arbetet med nytt partiprogram. Och så sakområden, där skolfrågorna länge har drivits framåt av Micke Damberg och där Stefan Löfvens start med närings- och jobbpolitiken bådar mycket gott.

Kanske kan läget för (S) jämföras med en fordonsbesiktning. En ny förare har tagit över köruppdraget. En rejäl motorrenovering har utförts. Och omdömet från väljarna gör väl att de mer trista noteringarna uteblir från protokollet.

Show details for Fordonet har underkänts – ny besiktning måste utförasFordonet har underkänts – ny besiktning måste utföras
Show details for Fordonet har underkänts – ingen ny besiktning behövsFordonet har underkänts – ingen ny besiktning behövs
Show details for Fordonet har meddelats körförbudFordonet har meddelats körförbud
Show details for Föreläggande om registreringsbesiktningFöreläggande om registreringsbesiktning

Med förändringarna i väljarnas omdömen kan partiet nu fokusera på färdens mål, på att finjustera GPS:en och se till att dubbdäcken är klara för kommande vintertrafik som förhindrar alltför slirande turer. Fordonet behöver tankas och packas med lämplig färdkost. Och kanske också förses med en tydlig etikett att det faktiskt är ett miljövänligt och grönt fordon på väg. Så långt socialdemokratin. Vad gäller körförbuden har besiktningspersonerna andra partier att klistra de otrevliga lapparna på.

Mer att läsa: AB: Löfven, SvD PJ Anders Linder,
Fler som bloggar: Kristian Krassman, Erik Laakso, Kent Persson, Marlene Burwick, Olas tankar,



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
V%C3%A4ljarnas%20f%C3%B6rtroende%20rasar