tisdag 5 april 2011

Politikens doldisar har gjort succé förr

Sitter och läser en del av kommentarerna från dagens (S)-utnämningar av nya gruppledare. Carina Moberg som ny gruppledare för hela S-gruppen i riksdagen. Veronica Palm som kommer att leda civilutskottet och vara bostadspolitisk talesperson. Och så Juholts efterträdare i försvarsfrågor, den förre storbloggaren och dalmålsdialekten personifierad tillika den tidigare chefredaktören som bröt år av "helighet" om pubiceringstid för regeringens budgetproposition: Peter Hultqvist.

KG Bergström, nu på Expressen, skriver i en kommentar om ett "anonymt gäng" som nu tar över. Inte minst är det frånvaron av "statsrådserfarenhet" som förefaller irritera eller i alla fall vara analysens utgångspunkt och stora "grej". Jag både tror och vet att vare sig Carina Moberg, Tommy Waidelich, Veronica Palm eller ens ordförande Juholt själv behöver jämföras med "borgare". Att exempelvis påstå att Anders Borg på sin tid före regeringsposten eller ens Reinfeldt själv var politiska superkändisar i Sverige är väl att hårddra. Även om man ur vissa perspektiv kan tycka att uppmärksamheten borde ha varit större med tanke på vad som skulle komma. Personligen känner jag verkligen inga tveksamheter för att de idag valda ska kunna göra bra i från sig. Och stärka den egna kännedomen om sig själva i väljare och journalisters medvetanden.

Före
Bergström fick en annan "superreporter", Aftonbladets Lena Mellin, kommenteran Juholt på sitt egna lilla sätt. Utgångspunkten där bland annat en mätning om förtroendet. Johan Westerholm bryter med pondus ner Lena Mellins ständigt återkommande 
En jämförelse med när Fredrik Reinfeldt valdes är väl värd att göras:
Reinfeldt i dec 2003: 31 % förtroende, 11 % inget förtroende, 33 % vet inte
Juholt i april 2011: 24 % förtroende, 9 % inget förtroende, 44 % vet inte

Rensas siffrorna andelen som inte vet (vilket borde göras då även Fredrik Reinfeldt var okänd för Svenska folket 2003 för att få jämförbara tal) blir siffrorna väldigt lika. Viktade värden slår då på enstaka procentenheter. Men inte i Lena Mellins värld som trotsar alla statistiska grundkunskaper. Hon sätter följande rubriker:

Rubriken i AB 2002 var ”Stark start av Reinfeldt”
Rubriken i AB 2011 är ”Uselt, Juholt”.
Så långt jämförelsen med den moderata "toppduon" Reinfeldt och Borg, även om det mer journalistiska ifrågasättandet fortsätter, toppat av Mats Knutsson som i Rapport ställer frågan om det verkligen är dagens lag som år 2014 kommer att möta väljarna med socialdemokratiskt partimärke.

Mer:  AB och Exp om duell om ekonomin. DN om s-toppen,  DN om SSU-krav
Bloggar: Martin Moberg om laguppställningen och om en förtroendemätning, Johan Westerholm kommenterar "laget".



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,