måndag 31 maj 2010

Dags för världssamfundet att hejda Israels framfart

En liten sak en dag som fört med sig en rad tragiska händelser. Men den säger en hel om vari problemet i grunden ligger: SvT:s reporter som sänder från Jerusalem noterar att Israel nu ska åtala dem man, tillsammans med MUF:s Wykman, kallar terrorister. Skälet är att de gjort intrång i Israel. Fakta är ju att det är den israeliska staten som tvingat in bland annat svenskarna till Israel. För detta ska svenskarna nu straffas. Kritiken mot det absurda upprepades sen av Carl Bildt i studion som ska ha credit för det. I alla fall. I större eller mindre grad handlar konflikterna i området och det som förefaller vara olösliga motsättningar om den orimliga, inskränkta och oacceptabla inställningen till andra och till sig själv. "Andra" som inget värt och "sig själv" som något "utvalt". Samma syn och samma försvarsattityd ligger bakom bosättningspolitiken.

Det må vara en viss förvanskning av historien om jag skulle påstå att mina första ord i livet efter "mamma" var "resolution 242 och 338". Möjligen hör det till de första politiska begreppen, inlärda framför familjens svart-vita TV. I det här sammanhanget står det för - ingenting. Åren har gått. Spänningar, krigshandlingar och ett palestinskt folk utkört också från det område som FN:s delningsplan hade avsett för dem. Detta mot en makt som militärt är totalt överlägset, som har de stora staternas stöd och i de fall kritik ges möter tämligen menlösa gläfsanden, en nation - Israel- med ett folk som kanske mest av alla borde avsky våld och förtryck med tanke på det judiska folkets brutala historia. Egentligen borde det i stället ha varit en god grund för det där som beskrivs i det ganska utnötta ordet "fredlig samexistens". Två stater, sida vid sida. Israel bredvid Palestina. Ett fritt och demokratiskt Palestina. Kanske som Sverige och Norge, vem vet.

Probleme
t är att palestinierna pressas tillbaks gång på gång. Det där området som FN delade upp har väl alltid varit en chimär. Sen blev bosättningsstrategierna ytterligare en faktor som krymte och krymte det tilltänkta området för en palestinsk stat. Gaza blev något av "världens största utomhusfängelse". Ett sönderbompat sådant.  

Jag var på Sergels torg. På så sätt känns det ändå som jag har gjort NÅGOT. Men inte i närheten av vad de svenskar som nu sitter i israeliskt fängelse har gjort av humanitära skäl. De är, menar israeliska politiker, inte några humanister utan har kopplingar till internationella terroristnätverk. Jag har hört ramsan så länge jag minns. Jag har sett dagens blodsbilder sedan jag förstod vad en teve var. Jag tror inte enländet har en chans att upphöra förrän omvärlden gemensamt lämnar det orimliga att måsta lägga skuld på båda parter samtidigt. Jag tror att Israel någon gång måste få stå vid ansvarsskranket på egna ben.

Vad tror vi om framtiden? Jag läser igen citatet från Cordelia Edvardsons bok "Berättelser från gränsen", skriven i Sydsvenskan 2001, något som verkligen förmörkar bilden av framtiden. Dr Shafik Masalha har studerat de palestinska tio- och elvaåriga barnens drömmar.
När palestinska barn drömmer drömmar dominerar våldsamma och blodiga drömmar med politiska motiv. Ett forskningsprojekt visar att barnen i drömmarna ofta ser sig som hjälplösa offer vars enda hopp är att dö martyrdöden
Att göra något mer än det som har gjorts i Mellanöstern känns vara något av sista chansen att rädda generationer av barn till något som i alla fall kan likna en framtid. Det handlar både om palestinska och israeliska barn. Diplomatin borde här förses med ett effektiv bonus- och vitessystem. Eller också enas politiken och gör gemensam politisk och ekonomisk sak med det land som i morse bordade Ship to Gaza så brutalt. Våld har vi sett tillräckligt av.

Fler som bloggat:

- Deepedition som bloggar om proportionalitet - och påminner om fredskämpar på båda sidor...
- Motpol om oändligheter som stärker extremism..
- Mark Klamberg om dagens händelser utifrån folkrättsperspektiv / analys
- Mats Engström om svagt regeringsagerande.
- Runo Johansson om att det finns gränser.
- Helen Pettersson, som ställde fråga till Carl Bildt om Ship to Gaza
- Lina van der Weyden, "diplomatbloggar" från Sergels torgs närhet.
- Helene Sigfridsson om Sergels torg

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ship to Gaza: Wykman kan inte tala för hela borgerligheten??

[uppdaterad]Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman skriver på Facebook, med gissar jag, god kännedom om gryningsattacken mot "Ship go Gaza", att:

Niklas Wykman
Det är lättande att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Det är en seger för hela Gaza!

Det är Scaber Nestor som uppmärksammar mig på det. Så någon form av stöd för israels agerande är således det ända som finns från den styrande alliansregeringen när en hel förmiddag har gått. Carl Bildt har inte bloggat, regeringens förstasida saknar info, UD:s Frank Belfrage fördömer förvisso. Ser själv på Facebook att EU-parlamentarikern Fjellners medarbetare har "Gillat" det första inlägget.

Det finns ett annat att gilla, eller som jag själv, grovt ogilla: MUF:s ordförande menar:
Bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Hamas förtrycker och förföljer gazaborna samtidigt som de överst på dagordningen har att utrota Israel. Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare.

Tyvärr verkar de här närmast bisarra uttalandena vara de enda som finns i form av kommentarer från alliansen. Överst på moderaternas hemsida ligger en nyhet: Om partiets egen återvalsfond. Perspektiv och fokus blir ibland radikalt olika i politiken. Annars har jag på twitter sett avståndstaganden från några, som Annie Johansson, centern, med i förhållande till frågan borde många fler reagera. Och till stöd för Wykmans uppfattning att Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare har 22 (med Edvin) nu anslutit sig.

- DN om 11 svenskar ombord.
- Expressen om Henning Mankells deltagande.
- Mitt första inlägg på morgonen.
- Fler har förstås bloggat: Peter på Röda berget, Peter Högberg med samma krav som jag själv på regeringens agerande, Calle Fridén med sorgekänslor jag delar, Krassman om israel till internationell domstol, Mats Engström med samma krav, Svensson med benämningen mord, Annarkia om israelisk propaganda, Ulf Bjereld analyserar läget, HBT-sossen med en dikt som passar läget, Martin Moberg om folkrättsvidrigt, Fredrik Pettersson om Wykmans uttalande.

Uppdatering:
- Tokmoderaten, eller bland vänner känd som "Toker", fördömer Israels handlingar.
- SvD hade ett citat från 9 av Carl Bildt här.


- Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Svenskt Näringslivs taskigt timade kampanj

I veckan trillade det ner ett kuvert från Svensk Näringsliv. Första tanken när jag öppnar brevet och ser innehållet är att det handlar om barns rätt, eller kanske trygghet. "Varning för barn", kanske? Nej, visar det sig när jag studerar innehållet närmare. Svenskt Näringsliv är irriterade på miljöbalken.

Exemplen kan man förvisso skratta åt, möjligen med en viss känsla av ilska över småsaker som upptar en del av det offentliga Sverige. Frågor om en kompost, en högljudd flaggstång och om rökning på egen täppa är exempel som naturligtvis underminerar trovärdigheten.

Men frågan är vad Svenskt Näringsliv vill? I foldern betonas att man "SN:s fokus är vanligtvis miljöbalkens påverkan på företag och svensk konkurrenskraft". Här "byter man sida och tar exempel från enskilda för att väcka debatt om domar och miljölagstiftning som hotar "svensk konkurrenskraft". Tankarna för i alla fall mig över Atlanten till oljekatastrofen som nu inträffar. BP:s ansvar?. Tillräckliga lagar? Konkurrenskraft ställt mot miljöhänsyn - hur ser vi på gränserna?

Ser att det finns kopplingar mellan svenka BP och Svenskt näringsliv i skepnad av C-H Svanberg. Trovärdigheten i näringslivets kampanj mot tokerier i en miljöbalk hade kunnat tas upp vid ett mer passande tillfälle. Eller..?

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Skoldebatten som Wetterstrand tog hem

Ser att S-buzz tipsar om ett bra inlägg av Kulturbloggen som har sett gårdagens debatt mellan Jan Björklund och Maria Wetterstrand om skolpolitiken. Aftonbladets Lena Mellin analyserar på kvällstidningsvis att den var "hetsig och kul". Det verkade som de två debattörerna i alla fall hade trevlig, med tanke på skratt och leenden redan i början av debatten. Det är inte fel i politiken. Jag gissar att orsaken var att första "deltemat" handlade om att Mp tar över Björklunds retorik. Som Maria Wetterstrand uttryckte det: det är Björklund som har en flummig skolpolitik.

En viktig fundering är vem som står för framtid och vem som bär historien. På det sättet kan just skolfrågor vara besvärliga debattämnen. Alla som för debatter eller lyssnar tenderar att relatera till den egna skolgången och se det som "rätt". Det blir lätt att det ger ett övertag till den som hellre diskuterar hur kunskaper mäts eller redovisas än till den som vill utveckla pedagogiken för lärandets egen skull. Ordet "betyg" tar över och som framkom i debatten är "siffran på pappret" så otroligt helig för Björklund. Argumentet att skriftliga omdömen och utvecklingssamtal är mycket bättre och ger mycket bättre verkar inte bita.

Jag skulle vilja se en skoldebatt om hur vi bäst får en skola som gör att alla elever behåller och kan använda sig av den där nyfikenheten inför nya kunskaper som varje elev sannolikt har den första tiden i skolan. Att "veta vad man står" är viktigt men hur kan det göras utan att betygen i sig eller mätandet av kunskaper i sig framställs som det centrala med hela skoltiden. (så gjordes det på "min tid").

Lägger man ihop Björklunds betygsnoja med folkpartiets mål att dela upp skolan i "teoretiker" och "praktiker" också formellt i skolans organisaion är det ganska lätt att se var som stämmer mer med gårdagens skola och samhälle än med det man kan förvänta sig och behöver för framtiden. I så måtto  tillhör folkpartiet det som har varit.

Fler bloggar om skolan: 
Peter Högberg om opinion och betyg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ship to Gaza bordat av Israel - Skarp kritik krävs, Reinfeldt!

[uppdaterad]Den manifestation som "Ship to Gaza" utgör mot den israeliska blockaden av Gaza är en viktig sak för att sätta press på Israel. Carl Bildt ger sitt stöd. Författaren Henning Mankell är med på skeppet (eller ??) för att visa sitt stöd.  10 personer ska nu på morgonen ha dödats när Israel bordade fartygen. Man kan förstå att den israeliska regeringen känt oro och, av nyhetsrapporterna att döma, har slagit till mot alla fartyg utom "Sofia". För mig är Israles kommentarer så talande, så gamla och kända och samtidigt något som gör mig uppgiven om framtiden. Ship to Gaza är en "armada av hat", enligt Israel. Samtidigt talar vice premiärminister Danny Ayalon med det vanliga språkbruket: om antisemitismen som är det israeliska nyckelbegreppet som används för att legitimera precis vilka våldsdåd som helst.

Det här är en humanitär aktion som handlar om stöd i form av tusentals ton med varor som Israel annars inte släpper igenom. Först lade man Gaza i ruiner, sen förhindrar man återuppbyggnaden. Läser i DN:s papperstidning om kadimapolitikern och förre försvarsministern Shaul Mofaz. Han talar om en tvåstatslösning som enda sättet att garantera Iraels framtid. Jag har hört det där förr. Närmare bestämt sedan 1948.

Jag förutsätter att den svenska regeringen, enskilt och gemensamt med EU-länderna reagerar mycket skarpt under dagen. Världens reaktioner måste nå fram till maktens män i Israel denna gång.

- Edda Manga: Blogg från Ship to Gaza.
- Ship go Gaza, Sweden - blogg.
- DN: "Ship to Gaza framme måndag.

Uppdatering:
- De rödgröna ledarna fördömer Israels attack mot Ship to Gaza
- Carl Bildts blogg toppar inte med nyheten utan med "vänsterexperiment..."
- Regeringen låter kabinettssekreteraren ha presskonferens utan eget uttalande just nu
- Helle Klein skriver.
- SvD rapporterar här.

  Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

söndag 30 maj 2010

En hyllning till politikens granskare

Det vore mycket trist i en demokrati som vår att väljarna den 19 september går till vallokalerna utan att fått en heltäckande bild av vilka alternativ som finns att välja på. Det är ju just det ett val handlar om. Att ta ställning till vilken väg man vill att politiken ska föra Sverige, landstinget och kommunen. På samma gång är valdagen det tillfälle när politiken utvärderas av väljarna. Det vanligaste och ganska kloka sättet att göra det på är att jämföra vallöften mot vad man har gjort.

Uppfattningen om det sistnämna tror jag skiljer kraftigt beroende på vem man frågar. Partierna själva är förstås måna om att berätta att man gjort vad man har utlovat, och kanske lite till. Men även valforskarna brukar konstatera att politiken är ganska duktig på att "leverera". Det gäller alla regeringar. Däremot tror jag bilden är den nästan omvända om man ser till mediabilden och därmed till "vanligt folks" uppfattning. Att tala om politikers svek, om att "bara lova och lova" och omvänt - att tala om genomförda förslag, är nog mer sällsynt.

ett område kommer inte den sittande regeringen att få godkänt. Det viktigaste vallöftet var fler jobb. Resultatet är det motsatta. Man kan ha olika uppfattningar om varför. Eller så är alla ganska eniga om att den globala krisen har påverkat. Det är inte det utvärderingen av löftet handlar om. Må så vara om det var omgärdat av reservationer. Så var det inte, sannolikt därför att vi 2006 gick in i en tid med alltfler jobb och därför att man från alliansens sida trodde blint på att den egna politiken med skattesänkningar i fokus skulle ge jobb.

Det här måste fram till väljarna i någon form. Därför blir jag ganska beklämd när jag ser fokuset från stora medier. De som nu styr Sverige är paranteser i granskningen. I stället laddar exempelvis Aftonbladet den stora "analytiska" granskningen mot de rödgröna. Inget fel i sig. Det är balansen jag vänder mig emot. Och att granskningens politiska avsnitt blir paranteser i förhållande till de braskande personnyheterna.

, vem borde egentligen fundera på avgång? Vem borde ha störst anledning att vara orolig för väljarnas dom? En och annan mätning har de borgerliga haft ledningen. Men för det mesta oppositionen. Socialdemokratin har självklart varit landets största parti. Detta trots att väljarna de senaste valen har gjort ganska dramatiska förändringar i sitt sätt att rösta. Allt mindre klassröstning, oftare partibyten, oftare splittring av rösterna, mer sakfrågeröstning, senare val av parti osv. Trots det har (S) ändå haft ett bastant stöd. Man må grotta i uttalanden om "katastrofval" bäst man vill, man må slänga skit på Mona Sahlin med stor energi:

Läget
är ändå som läget är: Mona leder ett större parti än Fredrik Reinfeldt och leder en allians som fler gånger har haft starkast stöd i väljarkåren. Det kan se helt annat ut på valdagen, visst. Men söker man balans i de politiska analyserna så får man leta ganska förgäves. Med ett starkt undantag, och ett förvånande sådant. DN som bland annat "avslöjat" alliansens misslyckande med jobbpolitiken. Henrik Brors i DN som tidigare varit närmast rabiat i ensidighet till alliansens fördel har nu tagit välkommet initiativ till en analys som är mer avancerad än det kvällstidningesjournalistiken verkar kunna prestera.

Aurora Gullberg skriver om Reinfeldts synvilla
- Mary Jensen skriver om länkkärlek (ja, inget med mitt inlägg att göra direkt men..ändå :-)
- Röda Berget med söndagskrönika

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Linedance - Lördag - Ekeby loge

En av årets stora höjdpunkter, inte minst när det gäller Linedance: gårdagens dans i Ekeby loge någonstans mellan Nynäshamn och Västerhaninge lockade inte alltför många men var en "höjdarkväll". Det blev fyra timmars dans till enbart önskedanser. Att regnet skvalade och vid något tillfälle åskan mullrade utanför ladan gjorde ingenting. På bilden: jag skälv, Pia och en bild inifrån dansen...

..och nej, cowboyhatten tillhör inte den vanliga utstyrseln...bara vid festliga linedancetillfällen...


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant: Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ett Sverige i bostadspolitisk nattsömn

Kors i taket! Svenska Dagbladet skriver om bostadspolitik. I dagens ledare tar Maria Eriksson upp bostadspolitiken under rubriken "Dags för stambyte". Det finns anledning att replikera. Men först kan man notera att SvD inte är något flitig debattör i frågan. Så här ser resultatet ut om man söker artiklar om "bostadspolitiken" på hela webbplatsen SvD.
Ledaren: 2010 3, 2008 3 , 2007 3 , 2005 1, 2004 1 , 2003 1, 2002 3

Jag blir något betänksam över inlägget. (förvånande?) Den syn på bostadspolitiken som Maria Eriksson utgår ifrån beskrev hon i en mening i ett blogginlägg riktat till mig nyligen. Temat var områden där politiken hade blandat sig i helt i onödan. Inom bostadspolitiken räckte det med en lösning i  form av slopade politiska "pekpinnar" Att slå vakt om "Fastighetsägarens rätt att själv bestämma till vilket pris han vill hyra ut en lägenhet.

Det som är utgångspunkten i Maria Erikssons budskap i dagens inlägg är ju sedan fyra år praktisk regeringspolitik. Mitt favoritcitat som jag tycker beskriver den åsikt som både ME och regeringen Reinfeldt står för, är "bostadsministerns" sätt att uttrycka sig. Statsrådet Odell som verkligen inte vill bli titulerad bostadsminister. Som start på arbetet markerade Odell att Sverige ju saknar en särskild minister för "lastbilstillverkning". Av det skälet behövdes inte heller en bostadsminister. Citatet kanske i sig är lite patetiskt men det står för, och symboliserar något mycket allvarligare: En total passivitet i frågan av 100 procent ideologiska skäl. Det har till och med gått så långt att Odell själv började få så kallade "kalla fötter" och "sträckte ut handen till oppositionen".

Bakgrunden till Odells utsträckta hand är förmodligen en upptäckt verklighet. Man kan allmänt tycka en massa. Men oaktat ideologisk syn att bostadsmarknaden fixar allt själv så står människor, inte minst unga, i långa köer till en (främst) hyresrätt med låg kostnad. Man kan ha ideologiska övertygelser om ett eller annat, men oavsett det så havererade byggandet av hyresrätter när investeringsstöden försvann. Man kan tycka att markanden ska sköta sig: I min kommun är ett av de få nytillkommande projekten med hyresätter för unga resultat av kommunens bostadsföretag Huge och nätverket "Jag vill ha bostad.nu". Det påbörjades inte under Reinfeldts regeringstid, att notera.

Precis som i Marias inlägg har regeringen Reinfeldt haft ett par punkter på bostadsområdet. "Inför ägarlägenheter". "Sälj ut allmännyttan". "Underlätta att hyra ut delar av bostäder". Den enda punkt som har genomförts med kraft är den förstnämnda. Regeringen betonade i regeringsförklaringen 2006 att ombildningarna skulle göras i "storstädernas förorter". Jag kan barar notera att det i min egen kommun har blivit ombildningar av 1000 lägenheter. Det har skett i centrala delar av Huddinge. Inte i de stora stadsdelarna med idag dominerande hyresrättsboende. Maria Eriksson har ett par punkter till på en lista som Reinfeldt redan nu borde ha fixat till. "Långa handläggningstider när plan- och bygglagen ska hanteras i kommunerna, dålig konkurrens i byggsektorn med låg produktivitet som följd, alltför utförliga och detaljerade byggregler. Det där fanns det ju underlag för i gamla Samhällsbyggnadsdepartementets byrålådor.

Dagens
ledartext avslutas med en liten passning till de rödgrönas miljardprogram för miljonprogrammet. Min gissning är att det stambyte som ledarinlägget har försetts med kommer att bli nödvändigt i en stor del av bostadasbeståndet från miljonprogrammets tid även om statsministern kommer att heta Reinfeldt. Har SvD och Maria Eriksson några mer moderna råd att ge Reinfeldt annat än att debattera hur politiken fördes på 60-talet? Knappast troligt.

- Johan Westerholm skriver om detta.
- Kent Persson om bostadspolitiken i Örebro

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

lördag 29 maj 2010

Huddinges skolor steget före - också i sociala medier

För några dagar sen läste jag ett inlägg av Kristia Alexandersson om skolan och de sociala medierna. Hon skriver bland annat:
Skolan behöver strategier kring social medier, kring sin närvaro i sociala medier. Skolan behöver vara närvarande i sociala medier och vi som organisation behöver våga lyssna på de som vi arbetar med, vi behöver våga delta i samtalet, inte med krav på att möta eller bemöta men för att lyssna, höra och delta. Sedan kanske bemöta, möta och förklara…
Jag tror att det är ett utomordentligt viktigt inlägg. En utmaning som möjligen skapar viss förvirring i skolvärlden. På många håll är ju eleverna de verkliga experterna medan många lärar och inte minst skolan som "institution" nog ligger efter i både tankegods om social medier och inte minst när det handlar om att använda dem.

Samtidigt växer betydelsen varje dag. Sociala medier som bloggar, facebook och twitter blir inte bara viktiga kanaler för mänskliga möten digitalt, för att ge uttryck för åsikter, föra samtal och utbyta erfarenheter. De sociala medierna växer i betydelse som kanaler för företagen, för det politiska "livet", när lediga jobb ska utannonseras och som kommunikationskanal för hela samhället. Ser man "datorer" och "nätet" som en ren lekplats med spel, nätbrottslighet och som ett störande inslag i undervisningen som tar energi från den bokliga skolningen tror jag att man är helt fel ute.

Jag lever kanske i en dyster föreställningsvärld om skolan. Många av oss relaterar ju till den egna skolan när vi inte finns i den varje dag. Men visst borde termen "datasal" vara skrotat i 2010 års Sverige. Visst är det självklart, egentligen, att datorn är en del av elevens lärande? Och där borde internet och de sociala mediernas utveckling vara en av de viktiga inslagen i undervisningen.

Om detta skulle jag vilja veta mer. Och göra mer! Inte minst brinner jag för att min egen kommuns elever får chansen att ligga i framkant. Skulle vilja se en skolstrategi för lärande om de sociala medierna med mycket framtidsperspektiv. Min tro är att det är väldigt viktigt.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett ideologiskt inlägg om Sverige och jämlikhetstanken

I dagens papperstidning av DN skriver Henrik Brors på ett tema som jag själv precis hade tänkt blogga om. Hans analys är att jämlikheten kan bli en fråga som avgör valet. Underlaget för tankarna är att FSI:s undersökningar visar att just frågan om jämlikhet har fördubblats i styrka när det gäller hur väljarna ser på viktiga frågor i valet. Såväl angängare till rödgröna som till allianspartierna gör nog klokt i att ställa sig frågan:

Varför har jämlikheten blivit allt viktigare - dubbelt så viktig - under tiden med Reinfeldt vid makten?
Det är väl ingen grov gissning om man tror att sakfrågor har fått upp ögonen på de väljare som redan tidigare har stått upp för jämlikhetstankar. Det vill säga de tankar om gemesamt ansvar, gemensam finansiering och gemensamma beslut genom politik som gjort välfärden i Sverige till en så bastant förankrad företeelse. Det verkar som väljarna vill markera: vi vill inte ha ett Sverige med ökade klyftor. Konkreta illustrationer för "fel väg" har blivit sjukförsäkringen, de sämre ersättningarna för arbetslösa, skyfflandet av enskilda sjuka från Försäkringskassa till arbetsförmedling osv. De växande klyftorna med större lättnader i skatter för dem som har mest och samtidiga politiska stjärnsmällar mot de som har det sämst uppskattas inte.

Henrik Brors analys att, ungefär som min egen i ett inlägg, att alliansens framryckning beror på ett totalt fokus den senaste tiden på ekonomi och framför allt skatter. I sak viktiga frågor: men skattedebatten förs isolerat. För den som likt jag tycker att vi inte ska ta ut en enda kronar mer i skatt än vad som krävs blir det svårt när debatten aldrig kopplas till det de ska betalas. För oss som också ser skatter som ett viktigt verktyg att omfördela det vi alla bidrar till i samhället är läget ännu värre. Den mediala debatten och den politik som förs har gjort att ordet "fördelningspolitik" har ställts inför en tämligen brutal avrättningspatrull. Inget, säger inget, i allianspartiernas retorik eller politik, handlar om "fördela rättvist".

Den stora omfördelningen mellan grupper och människor avgörs av jobb eller inte jobb. Det är och var de borgerliga också medvetna om i 2006 års val. Jobbfrågan avgjorde men resultatet blev det motsatta eftersom drivkrafterna i en borgerlig regering inte har varit och aldrig kommer att vara jämlikhet och fokus på att minska skillnader. Jobbfrågan blev en ren "valvinnarfråga".

Vad innebär då "four more years" med Reinfeldt? I vilken riktning förs Sverige med en växande medelklass som blir allt mer nöjd med sänkta skatter och mer i plånboken? Vad får vi för Sverige när sjukvården blir lättillgänglig för den som egentligen klarar sig med egenvård och allt mindre tillgänglig för den med mer omfattande vårdbehov? En arbetsmarknad där låga löner, sämre trygghet i anställningen och sämre ersättningar vid arbetslöshet är faktorer som tillsammans med en hög arbetslöshet fortsätter att göra löntagarna allt svagare och arbetsgivaren allt starkare? Dessutom med en regering som går dess ärenden? Ett Sverige med allmän a-kassa, kommunala verksamheter med minimikvalitet och den som så vill använder det ökade utrymmet efter sänkta skatter att köpa sig en högre kvalitet av vård, skola och omsorg?

Ett Sverige där den mer lyckligt lottade andelen, kanske 60-70 procent ALLTID kommer att ha majoritet i väljarkåren. Vem vet. Ur detta växer kanske fram ännu fler grupper som "tycker synd om...". Som använder några kronor till välgörenhet. Som gör ideella insatser för att "ta hand om". Men som inte har något som helst intresse att röstar fram en politik som förändrar orsakerna till ojämlikhet och utanförskap. Verkligt utanförskap.

För ett par dagar sen förärades jag ett helt blogginlägg av Svenska Dagbladets ledarblogg. En konkret fråga, kommuners stöd till äldre för att fixa praktiska saker, utgick från ett mer ideologiskt resonemang som fördes av KD om att det är dags att begränsa politikens roll. Debatten passade verkligen Svd ledaren som genom Maria Erikssons penna också pekade på annat där politiken i dag har alltför stort inflytande. Hela tanken är "köp och sälj" utan "störande inblandning" från politiken eller från facket. Detsamma på bostadsmarknaden.

Fyra år till med Reinfeldt gör att utvecklingen av ett "Timbro-Sverige" fortsätter med allt högre tempo. Och i det finns en sak som berör mig djupt. Det är ett i högsta grad demokratiskt framröstat samhälle där de breda grupper i medelklassen, inte minst i storstäderna, gynnas och får det ganska bra samtidigt som de grupper som får hålla tillgodo med ett samhälleligt "basutbud" på låg nivå (som ger låga skatter) får det allt sämre. De kommer alldrig att själva kunna rösta fram en annan politik. Just där krävs ordet "Solidaritet" omsatt i aktiv politik. Jag tror att att det är mycket om det här som valdebatten borde handla. 

Fler som bloggar:
- Johan Westerholm om storstadspolitik
- Marika Lindgren Åsbrink om "myter"
- Ulrika Falk om en Reinfeld-bok och en näringsminister
- Claes Krantz om att dölja arbetslöshet
- Peter Högberg om illusioner i politiken .

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant ?   Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

fredag 28 maj 2010

Vilken ekonomisk politik kommer alliansen att föra efter valet?

För ett tag sedan presenterade de rödgröna en omfattande budgetmotion som blir grunden för en regeringsproposition efter en valseger i september. Man kan väl med visst fog säga att motionen tog över debatten helt, på gott och ont. Det som borde ha varit det riktigt skarpa, regeringens egna förslag, kom bort och förlades till ett töcken någonstans kring valdagen eller så.

Alltmedan de rödgröna får ihop politiken börjar de regeringspartier som lägger de förslag som sen får riksdagens stöd sprida sina egna små löftesballonger. Idag är det kristdemokraterna som med förslagen om den ekonomiska politiken vill fortsätta sänka skatter. Inte heller här verkar förslagen utgå från frågeställningar som "har vi råd?", "vad måste vi göra avkall på?", "vilka reformlöften får vi ta tillbaks". Det är som om den borgerliga budgeten är flera gånger större än den rödgröna. Här ryms såväl sänkta skatter som pengar till allsköns välfärdsreformer.

Det är enbart i Kd:s förslag. Om någon har haft möjlighet att följa med med räknesnurran vet jag inte. Men dagens utspel är i alla fall ett ganska uppenbart bevis på att Reinfeldts hackande under hela våren på de rödgröna om ofärdiga förslag ger en rejäl rekyl tillbaks på Reinfeldt själv. Det ska bli mycket spännande att följa de olika alliansledarnas utspel framöver, inte minst under Almedalsveckan.

Läs:
- Röda berget om välgörenhet eller välfärd.
- Kent Persson om partierna och sociala medier.
- Storstad om tunnelbanesatsningar
- Fredrik Pettersson om verklighetsfrånvändhet

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Jazza på i helgen - men Huddinge kan mycket bättre!

Habo- Äldre, Leksand - unga. Ydre - Familj. Lomma - Jobb. Fyra, vad jag förstår, mindre landsortskommuner som hamnar i topp i de olika kategorierna. Tidningen FOKUS rankning av "Bästa kommun 2010" mäter en rad faktorer som summeras till en total placering. Hur det är att vara ung. Hur kommunen är för de äldre. Hur det är med jobbförutsättningar och hur det är att leva i kommunen som familj.
Att Huddinge inte på någon punkt rankas ens på "Topp 100" känns alltför dåligt, i dessa dagars JAZZens kommun.

Det finns ingen som helst anledning att generellt prata skit om Huddinge, tvärtom. I SCB:s medborgarundersökning får vi goda betyg. Många vill gärna rekommendera Huddinge som bostadsort. Men visst måste ribbor sättas högt. Det går att kombinera storstad och goda levnadsvillkor. Ser att min gamla lumparstad Linköping, som på många sätt påminner om Huddinge, har siffrorna 42, 78, 39, 6, 17.

Jazzaordentligt nu i helgen, huddingebor. Och låt oss göra mer för att höja betyget i kommande mätningar.






- Mer i SvD.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant ? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En regering som ser arbetslöshet som "synvilla"

Visst visar dagens mätning att den sittande alliansregeringen har ett litet övertag. Det är före granskningen av regeringen har påbörjats på allvar i medierna. Ju närmare valdagen vi kommer, desto störra fokus på frågan: "Levde man upp till det man lovade 2006 ? ". Om jobbpolitiken vet vi svaret. Det blev fler i arbetslöshet i stället för färre. Det blev fler i utanförskap än färre. Kan man få väljarnas "ansvarsfrihet" och till och med väljas om efter det misslyckandet?

Om det nu är ett misslyckande och inte beror på annat.

Dagen har gett två nya kommentarer som kan illustrera att det i stället är värderingar som ligger bakom. Kanske också den envist fastnaglade övertron på att sänkta skatter automatiskt ger fler jobb.

Reinfeldt har sagt sig se synvillor. Ungdomsarbetslösheten är enligt moderatledaren en "skapad synvilla". Här är förstås funderingen vilken kraft man har och vilken mental beredskap man besitter att aktivt ta itu med arbetslösheten. Vad finns det för anledning att reagera på något som är en illusion?

Den andra kommentaren av Maud Olofsson. I morgonssoffan säger centerledaren: "Skapa ditt eget jobb". Det är absolut inte fel med en politik för fler företag. Tvärtom. Men att se det som den viktigaste insatsen som politiken behöver göra för människor som går arbetslösa tyder på en oerhört skev syn på "livet". Det vore väl också värdefullt om Olofsson ändrade regelverket för att underlätta för arbetslösa att starta eget utan att drabbas av detta regelverks snara igenstängning av livsnödvändiga, om än låga, ersättningar. "Skapa ditt eget jobb" är det krassa beskedet som ska legitimera passiviteten hos regeringen. Illa.

Det är inget snack om att Reinfeldt kan tappa oerhört mycket fram till valdagen om väljarna verkligen "väcks" om hur läget är. Det kan få soffliggare att reagera och rösta. Och det borde få många som säger sig stödja regeringen Reinfeldt att hastigt lämna skeppet...

Fler som bloggar:
- Johanna Graf om att Reinfeldt också anklagat unga för att vara lata...
- Katarina Nyberg Finn skriver också om synvillan..
- Martin Moberg påminner om Reinfeldts åsikt att hans regering ska dömas efter jobbfrågan..
- Johan Westerholm om dagens kalkon..
- S-buzz länkar till källorna, något också Alliansfritt gör.
- Röda Berget om hur en hägring skapas..
- Göran Hådén ser en linje med tidigare citat.
- Lena Palmén ser verkligt arbetslösa unga, inte synvillor.
- Peter Högberg om tydliga skillnader i jobbpolitiken.
- Claes Krantz om regeringens sk arbetslinje.
- Kanske en förklaring, ovan, av det opinionsläge som Viktor Tullgren funderar över.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

En mätning av opinionen som stör sömnen

[uppdaterad]Låt mig gissa en av fredagens mest bloggade nyheter. Precis innan sänggång kommer DN med sina sömnstörande nyheter. En trend som med vissa hack verkar ha funnits leder till växling vad gäller att vara opinionsledare. Inget alliansparti utanför riksdagsspärren denna gång. Sd hamnar utanför.

Jag är inte ett dugg förvånad. Sedan några månader har debatten "tillåtit sig" att kretsa kring skattefrågor, isolerat från det skatter ska betala för. Den rödgröna budgeten var finansierad och de viktiga reformerna har, är min känsla, drunknat i analyser av olika skatteförslag. Hur mycket en del partivänner än önskar det, kommer ett sådant lägre aldrig att gynna socialdemokratin. Har man tillstymmelse till signaler på det i valforskningen är jag beredd att ompröva den tesen.

Det finns mycket goda förutsättningar att återvinna förtroendet. Inte främst på alliansens misslyckanden som med jobben. Inte främst på att man svajar när det gäller välfärden eller bedriver en politik som ökar klyftor. Det finns stora chanser att vinna på ett positivt budskap, något som ligger i parollen om "Möjligheternas land".

Hela jobbpolitiken, från nya företag, jobb, forskning och utbildning till den viktiga tryggheten inför nästa steg i livet som den som blir arbetslös måste ha. Hela välfärdspolitiken, kvaliteten i skola och vård. Ett rödgrönt alternativ som minskar de klyftor som svenska väljare, även i Stockholm, vill ha bort.


Många av oss har länge sagt att valet blir jämnt. Dagens mätning visar detta. Men det finns ingen anledning att deppa. Men en förutsättning för att ro hem det är att få debatten att handla om hela politiken, hela vägvalet. Inte bara enskilda vägar. Inte bara myntets ena sida. Som Reinfeldt sa: Varje krona i sänkt skatt betyder mindre till välfärd och omsorg. Prata om den helheten. Och glöm inte jobben. Reinfeldt må tycka att arbetslösheten hos unga är en synvilla. Maud Olofsson må tycka att de arbetslösa ska skapa sina egna jobb. Jag tror att de rödgröna har en mer offensiv inställning och att politik är viktigt för att skapa bra livsvillkor för människor. Och jobb.

Fredrik Axelsson ser glad ut...

mer: Svd, Ab
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Valet kan vinnas med de riktigt usla påhoppen?

Det är inte nytt. Politiska angrepp på en nivå under värdigheten har förekommit i alla tider. Möjligen något av människans mer dunkla sidor som ibland tränger ut. Det förtar inte behovet av att försöka hålla eländet borta. Vi borde ha högre tankar om hur demokratin ska vårdas. Vi borde ha respekt för väljarna och det kräver respekt för varandra. Ett tag har jag med en del inlägg funderat på om det finns en genomarbetad tanke bakom den kaskad av personangrepp och orimliga uppstötningar som jag sett på sina håll.

Ett par blogginlägg har jag nämnt några exempel. Ett var moderaternas kvinnor med en "rapport" om Mona Sahlins dödssynder och en röd djävulsbild som ska föreställa socialdemokraternas partiledare. Jag bloggade nån gång om flera:

- Ett statsråd och ett uttalande (odell och toblerone)
- PR-firman Timbro som lanserar kampanjen "Enpartistaten"
- PR-firman Timbro som på Newsmill är explosivt snabbt ute till försvar för Mats Odell
- PR-firman Timbro som ordnade Almedalsmöte med "kungen av negative campaigning
- Moderatkvinnorna och Sahlin som djävul
- En gammal valaffisch från 1928 om att en röst på (S) är en röst på "Moskva"
- En borgerlig tidning med viss anknytning till PR-firman Timbro, som ser rödgröna som ansvariga för segt stöd till Haitikatastrof....- Ett falskt brev från en PR-byrå - inte Timbro

Idag två händelser: Nyheter24 berättar om politiska tjänstemän som startar "kommunisthatarsiter" för att slå mot de rödgröna. Och så dagens övertramp av stora mått: Daniel Snällmans liknelse mellan förespråkare för fastighetsskatt och nazister. Ett övertramp som sedan har återtagits. Jag fanns också citerad på SvT:s sida eftersom jag skrivit om skatten. På så sätt ser jag förstås det som ett angrepp också på mig.

Vi har alla begått misstag och fel. En del på bloggar. Några av oss både här och away from keyboard. Socialdemokrater har också begått misstag och det lär möjligen hända igen. Men det blir en annan sak om det planeras,och är en del av strategin. Är det så? Jag börjar tro det.

Fler: Johan Westerholm har följt frågan under dagen.  Alliansfritt citerar, Martin Moberg om skamgrepp, Anna Vikström har uppmärksammat och Peter Johansson ger en välmotiverad uppläxning.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 27 maj 2010

Att älska kollektivtrafik - bland annat tunnelbanan!

[uppdaterad] Vi hade samma bild av trafiken i Stockholmsregionen, min linedancevän och jag, när vi pratade om bristerna i trafiken och inte minst om de många bilarna med ofta ensamma (män) som förare. Och lite fundersam blir man av valet att ta sig fram billedes i denna huvudstadsregion. En förutsättning för att enskilda ska kunna växla till kollektivt resande är att densamma blir ännu bättre.

Kollektivtrafiken är miljövänlig, ren, effektiv, en nyckel till tillväxten och oerhört viktig för att vår vardag ska fungera. Att socialdemokraterna i dag lägger förslag om en utbyggnad av tunnelbanan är strålande. Det säger jag även om min egen vardag också kräver fungerande pendeltåg.

Några av t-baneförslagen:


  • Öppna fler sekundäruppgångar
  • Ökad kapacitet på röd linje  
  • Tunnelbana till Nya Karolinska och Norra Stationsområdet
  • Blå linje till Barkarby pendeltågstation och Ikea/Barkarby handelsplats
  • Tvärförbindelse mellan Hjulsta och Akalla
  • Öppna Kymlinge station – ”Spökstationen”
  • Förläng gröna linjen från Hagsätra till Älvsjö
  • Sekundärentré Farsta strand
  • Tredje spår från Hässelby strand
  • Tunnelbana från Karolinska till Danderyd
  • Tunnelbana till Täby och Arninge
  • Tunnelbana till Nacka och Värmdö
  • Ny förbindelse mellan Liljeholmen och Fridhemsplan
Även HBT-sossen bloggar. S-buzz gör detsamma, Svensson skriver också om kollektivtrafiken.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Glädjande med rödgrön ledning i opinionen - osäkra avgör?

Alltför hurtig rubrik, kanske. Inte desto mindre är det fakta, oavsett hur man väljer att vinkla rubriker. Att valet blir oerhört jämt har vi vetat länge. Dagens mätning från Novus bekräftar väl bara en tidigare mätning i veckan. Men: rödgrönt försprång.

Av
väljarna säger sig nästan 13 procent vara osäkra. Det är där valet kommer att avgöras, i en kombination med mobiliseringen. Jag gissar att allianspartierna som ofta är snabbare på att mobilisera de sina. Kanske blir jobbfrågan, arbetslösheten och bristerna i välfärden det som avgör valet. När den nu ganska torftiga skattedebatten planar ut och kopplas till det skatter betalar. När någon rim och reson börjar finnas i medierna omkring alliansens jobblöfte förra valet och utfallet. När det klarnar att förutsättningarna för skolan och sjukvården kommande år kommer att vara ytterst ansträngda och utan kvalitetsförbättringar om man inte använder resurser bättre eller där så krävs skjuter till mer pengar. Före sänkta skatter.

Rödgrönt före blått. Också idag.
Mer i AB, Krassmans blogg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Bilden av alliansens Sverige växer fram

Det verkar vara folkpartiets öppenhetsvecka. Jag gissar att partiets högerfalang har plågats mentalt under de år man har tvingats gömma sig under alliansparaplyet där moderaternas totala dominans har kvävt de smål. Folkpartiet har inte hängt med i "storebrors" retoriska omvändelse. Dagens utspel om förstatligade a-kassor har partierna till höger för all del drömt om länge. När nu profileringen blir viktig inför valdagen blir bilden av ett Sverige vi är på väg mot allt tydligare. Inte minst om man studerar alliansförslagen och den förda politiken t i sin helhet. Att det är omtanke om tryggheten som ligger bakom förslaget tror jag inte ett ögonblick på.

Principen som Björklund hänvisar till om ett socialförsäkringssystem som gäller alla är positiv. Man får hoppas att Björklund också lyftar fram att det ska bygga på inkomstbortfallsprincipen. Så är inte fallet. Han är ju skyldig till försämringar av ersättningen. A-kassan har ju en särskilt historia om ett Sverige där löntagarna själva behövde gå ihop för att stötta varandra vid arbetslöshet. Modellen är (med för- och nackdelar) effektiv och välfungerande. Att ett nytt system överfört till en ny myndighet eller kanske naturligt Försäkringskassan skulle ge ett välfärdslyft är högst tveksamt. Allt detta vill Björklund inte ens utreda.

Veckans folkparti önskar lägre löner för ungdomar, arbetstvång för de som behöver det absolut sista skyddsnätet som socialbidraget utgör och nu se till att det blir ett myndighetsansvar för a-kassan. Tur att borgarna här är splittrade.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

onsdag 26 maj 2010

Politikens förförande posörer

Ja. Det här inlägget skrivs med glimten i ögat men är helt oemotståndligt. Kent Persson bloggar från moderaternas seminarium "Föregångslandet Sverige". I slutet smyger han in uppgiften om partisekreterarens närvaro för att kolla att "all gick rätt till". Så kan det vara. En partisekreterares främsta uppgift, ej unik för moderaterna.

De politiska frågorna är viktigare. Visst färgas säkert rapporten av att Kent är involverad i valrörelsen. Det är kanske därför som moderaternas samling verkar ha varit genomgående en hyllning av det som har gjorts och total frånvaro av samhällsanalys, problem och svårigheter. Som jobben till exempel. 9,8 procents arbetslöshet i "Föregångslandet...". Skolan talades det om. Kent noterar att det finns en insikt att allt inte låter sig påverkas bara genom prat. "Det tar tid" att uppnå kunskapsmål. 

Sjukvården: Filippa Reinfeldt var där. Ett par rader ger ändå intrycket att hon talat om en nationell "rättvis" vård men helt glömt bort det landsting hon själv styr över. Fler i köerna men hanteras genom att införa märkliga begrepp som att människor väntar tåligt genom eget val. Att vården har tillförts resurser i områden av Stockholm med redan rikt utbud och förhållandevis frisk befolkning medan områden med högre ohälsa till och med förlorat resurser, det saknas i manuset.

Miljöfrågorna
som med Fia Arkelsten fått ett moderat lyft. Ett, av det jag har sett, äkta engagemang. Men frågan är om det också når resten av partiet. Knappast. Men Kent har uppfattat "ambitioner" på miljöområdet. Det behövs. Partiet har ju gått från att så sent som förra valet leva efter Reinfelds devis att det inte är några prioriterade frågor, över misslyckandet i Köpenhamn till att ändå uttrycka ambitioner. Om detta, och mycket mer lysande och detaljerat, skrev Jakob Lundgren tidigare under året.

"Det är långt mellan lycka och leda", för att travestera Lundell. Bilden som viktigare än det praktiska. Den retoriska kosmetikan som ska strykas på för att dölja skavankerna under ytan. Och då slog det mig att just  låten från vilket citatet är hämtat inte allt är fel i det här sammanhanget: "Posörerna".



Ett
enda tecken på verklig förnyelse av moderaterna ser jag. Tokmoderaten har släppts in i finrummen för att kunna blogga direkt från "höjdarnas tillställning". Det artar sig med moderaterna. Grattis till Fredrik. Antonsson, alltså.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lunchtanke om folkpartiet och de mest utsatta

Har efter testet i den felande "Valkompassen" testat den bättre och där fått lära mig att just folkpartiet faktiskt är mitt sämsta parti. Jag förstod inte varför. Inte för att jag någonsin varit nära sympatisör, så där på riktigt. Men det har alltid funnits delar av (fp) som har varit en positiv ljusglimt i borgerligheten.
Har sedan länge förstått att folkpartiet under Bjöklunds ledning blir något helt annat. Nyligen var det de sänkta lönerna för unga. Det har varit klassuppdelningen i skolan: "Du jobbar med hjärnan. Du jobbar med händerna och klarar dig med mindre teoretiska kunskaper".

Nu är det arbetstvång för de som hamnat allra sämst till i samhället. Det är illa i sig. Men det blir än mer tragiskt och sorgligt sett till helheten. Samtidigt med de sänkta skatterna, mest till de som redan tjänar mest. Samtidigt som a-kassan försämras. Samtidigt som arbetslösheten slår hårt mot utsatta grupper. Samtidigt som folkpartiet driver de andra förslaget de har tagit över att de gamla moderaterna. En trist utveckling.

Ericas tillhåll skriver också, liksom Tindra-Annette Broström,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Dagens utspel - Nya Karolinska

Bloggade i går om att det ska bli samtal mellan gruppledarna i landstinget om Nya Karolinska. Idag skriver de borgerliga ledarna i landstingsalliansen att man gärna vill ha en samsyn om bygget och att det kan skapas genom att man diskuterar frågan i "lugn och ro". Om detta kan man förstås bara säga positiva saker. Men frågan är vad syftet egentligen är? Tonen i artikeln är att "det vi gjort är det rätta". Inriktningen verkar vara att "lära oppositionen" hur det faktiskt är. (något som är lite väl svårt med tanke på hemligheterna i affären)

Hur mysigt de än kommer att ha, ledarna, så har alliansen med sina stängda dörrar, biljettkontroller, svarta rutor på handlingar och pejling av ledamöters mobiler gjort sig skyldiga till demokratiska övertramp av betydande mått. Trots det är uppgiften nu att rädda hem skattepengar som annars riskerar att förslösas. I dagens artikel talas om "tak" för utgifterna. Nyckelfrågan är väl egentligen: Av vad består de bärande delarna till det taket? Det gäller ju att taket inte är upplyft alltför mycket i det blå.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

"Lugn och ro" för villaägare - och sänkt skatt på hyresrätt och bostadsrätt

Förslagen om fastighetsskatten, om (S) får bestämma, presenteras på DN Debatt. Att skatten finns (namnförändrad i borgerlighetens Sverige) handlar ytterst om hur välfärdens ska betalas. En del i det är att skatterna måste fördelas rättvisare: de som tjänar mest ska också betala mer, inte mindre som nu sker. Förslagen om att dyra villor ska beskattas hårdare införs samtidigt som hushållen successivt får tillbaks det man har drabbats av när alliansen införde "flyttskatten", uppskovsskatten. S-företrädarna talar i artikeln också om att hyresrätter och bostadsrätten måste få sänkta skatter som ger lägre boendekostnader.

Den samlade effekten är att mer än dubbelt så många villaägare får sänkt skatt, som de med de dyraste kåkarna som får höjd, Allt enligt riksdagens utredningstjänst.

Samtidigt börjar ett sifferkrig: Villaägarna har beställt siffror som ska motbevisa det som riksdagens utredningstjänst har räknat på vad gäller de rödgrönas förslag. Möjligen blir det som förra omgången när debatten var som hetast: När det blir tydligt att begränsningsregeln finns och utvidgas, så svalnar hettan. DN skriver att vartannat hus drabbas i Danderyd och Lidingö. Det kanske säger en del för den som varit på besök i de "stockholmsförorterna".

- Johan Westerholm skriver om de 68 fastigheter i Norrtälje som "drabbas". Svensson har också positiva synpunkter på det här sättet att betala för välfärden...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Att lägga "välfärdens våta filt" över Sverige och Huddinge

När ganska teoretiskt prat blir till praktik blir det också lättare att debattera. Jag skrev ett inlägg om Svenska dagbladets ledarsida som tog upp politikens gränser. Bakgrunden är att kristdemokraterna har försökt göra sitt ganska flummiga tal om "verklighetens folk" till praktik. Men vad är det egentligen? När KD:s chefsideolog (?) Stefan Attefall får tala blir det konkret: Hans utgångspunkt är att det i politiken finns minst en negativ sak:

Faran är att det urholkar människornas eget ansvarstagande
När det blir konkret hur detta tvång ska minska blir det konkret: Kommunerna ska slopa sina "fixar-tjänster," tycker kristdemokraterna. Denna reform som likt ett pärlband har införts i landets kommuner har lagt ”välviljans våta filt”. Det som inte bara har varit ett sätt att hjälpa äldre med praktiska saker utan också förebyggande för att förhindra fallskador, något av ev succé för många äldre: det är nu i Kd:s begreppsvärld en form av politiskt förtrycka av landets äldre?

Man funderar om detta kommer att försvinna om kristdemokraterna får mer av makten efter valet. KD-företrädare har ju på många platser i landet talat sig varma för denna service till äldre. Problemet är att de inte representerar den gren i partiet som Stefan Attefall tillhör som ser välfärdsinslag som "fixare" som ett önödigt steg i politiken. En våt filt. Bra att väljarna får besked före valet. Försvinner den servicen i Huddinge kommun, kristdemokrater?

Peter Högberg tar upp kristdemokraternas förslag, Emil Broberg gör detsamma.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant    Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ett nytt (eller gammalt) Sverige när chefsideologerna tar över

Borgerlig frihetssyn = mindre regler kring bostadsbyggande?

ett sätt är dagens SvD-ledare av Maria Eriksson välkommen. Det har varit kliniskt rent i debatten de senaste åren på de tankar som hon för fram. Reinfeldts omstuvning av det moderata retorikgodset gjorde att talet om minde politik tonades ner. Det jag växte upp med som SSU:are, hade debatter om och verkligen sporrades av i det politiska jobben, får äntligen ett nytt ansikte i form av SvD-ledar-skribenten. (Och vad jag förstått, delvis medarbetaren på Timbro, Maria Eriksson).

Talet om gränser för politiken är förstås alltid viktig att fundera över. Men lika viktigt är det att förstå syftet bakom dagens ledare. Det är inget nytt Sverige som SvD önskar på ledarplats. Det är ett Sverige vi har lämnat. Ett Sverige med stora brister i människors vardagsliv, i välfärden och i fördelningen av det som tillväxten ger. Men eftersom det Maria Eriksson tar upp är djupt förankrat i borgerligheten är det viktigt att det kommer upp till debatt. Och gärna före valet.

Min inkorg, brevlåda och samtalslista har under åren varit ganska tunnsådd på krav om "mindre politik". Detsamma gäller de förslag jag löpande följer i kommunal, landstings- och rikspolitik. Både från "borgare" och partier till vänster. Det brukar oftast vara det omvända som krävs: Mer av politik. Mer av reformer. Mer av satsningar. Men visst finns "mindre politik" i konkreta termer också, inte sällan kopplat till inslag i välfärdens skyddsnät. Alla minns kravet på cancersjuka att jobba som blev illustrationen över sämre sjukförsäkring. "Mindre politik" brukar vara "sämre anställningsskydd". "Mindre politik är ibland och i praktiken skrotad bostadspolitik. Mindre politik är på sina håll vårdgivarens rätt att bedriva vård vart han eller hon vill oavsett behovet hos befolkningen.

Vi ser dagens förslag från folkpartiet om att den sista räddningsplankan för många, socialbidraget, nu ska förses med krav om motprestation. Finns det egentligen något i vardagspolitiken som platsar med Maria Erikssons ledare, utom sådant som gäller försämringar av vård, omsorg eller av trygghetssystemen?

Ja. Talet om "mindre makt åt politiker" (med ett undantag, vårdnadsbidrag där mina skattepengar ska gå till bidrag) kokar nästan alltid ner till det konkreta kravet "sänkta skatter".  Att skrota fördelningspolitik, detta avskyvärda begrepp på högersidan i politiken. För att klara det rent praktiskt krävs en ideologisk bas utifrån vilken man kan argumentera för de lägre skatterna. Tänkter man till ett varv blir det ganska löjligt. En krona eller så av tjugo i skatt till kommunen är i detta resonemang avgörande för friheten. Inte bara pengamässigt utan ideologsikt. Men om det omvänt är ofrihet med skatten så borde inte de idéerna acceptera de första 18 kronorna av skatteuttaget. Då borde slutsatsen bli att man betalar själv vad det kostar.

Det
samhället har vi lämnat bakom oss för bra länge sen. Att drömmar om återgång lever är uppenbart...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

De tar över i Huddinge efter valet!


Hittade ett kort på Facebook som jag tyckte om att sprida till världen. S-kandidaterna till fullmäktige i Huddinge som passande nog fotograferades första maj. Ett bra gäng med en bra politik för Huddinges invånare. Ett gäng kandidater som både är erfaret och förnyande. Men måste ändå betona förnyandet i meningen "yngre till ålder, eftersom Huddinge enligt uppgifter som har nått mig". I Stockholmsregionen lär det där med ungdomsrepresentation se ut så här. Huddinge...bäst! ()

Kandidater födda 1976 eller senare som skulle komma in om S får lika många mandat som i valet 2006  kommuner med + 20%

 Kommun  Mandat 2006  Andel under 35  på valbar plats
 Huddinge  19  36,8%
 Ekerö  7  28,5%
 Solna  16  25%
 Upplands-Väsby  16  25%
 Sigtuna  21  23,8%
 Sundbyberg  17  23,5%
 Nacka  13  23%
 Stockholm  27  22,2%
 Södertälje  23  21,7%
 Botkyrka  25  20%

Rubriken är förstås optimistisk men så ska det vara. Några tips om hur du kan följa vårt arbetare för "Möjligheternas Huddinge".

* Kolla min kandidatsida på Facebook. "Gilla gärna" ! :-)
* Kolla min "vanliga" profilsida på Facebook
* Sätt fart på debatten om sjukvårdsfrågor på "Vårddialogen".
* Följ mig på Twitter.
* Kolla in mina trevande försök att göra film på Bambuser.
* sist men inte minst: Läs min blogg...men dit har du ju redan hittat...

Annat:
- Läs mer om S-politiken för Huddinge på vår hemsida. Eller kolla på gruppsidan på Fbook.
- Läs fler huddingebloggar som skrivs av ex. Emil Högberg som nu har börjat blogga som NetRoots-bloggare. Jag ser förstås fram emot många "tunga" inlägg av Emil. Fler (S)-märkta Huddingebloggare finns: Natalie Sial, Yossi Sigal, Leffe Nyberg (på ny bloggportal) . Fler kommer garanterat!

Från
andra partier: Huddingeperspektiv av Mp, Malin Danielsson, fp, Kalle Henriksson, Kd, Amanda Brihed, Fp, Eylem Delen,  fp, Christian Ottosson, c,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,