måndag 6 december 2010

Wikileaksavslöjande kan kräva grundlig ansvarsprövning

I spåren av Wikileaks avslöjanden trillar nu den ena intressanta uppgiften efter den andra ner över oss. Nu på morgonen avslöjar bland annat Ekot att det finns uppgifter som säger att det informella, och starka, arrangemangen, med USA:s "krig mot terrorismen på svensk mark skulle kunna fortsätta i hemlighet. Propåer från USA om ett formellt avtal med Svergie, som skulle kräva riksdagsbeslut, avfärdades av Sverige. Allt för att frågan inte skulle prövas demokratiskt.

Jag har inte berört Wikileaks senaste avslöjanden i något tidigare inlägg. I stort är det utmärkt att hemligheter som inte borde vara hemligheter folk folket kommer upp i ljuset. I det enorma informationsflödet från Wikileaks finns delar som jag ändå känner mycket stor tveksamhet mot. Det är för mig helt omöjligt att avgöra vad som är sanning eller rykten. Det finns också delar där avvägning öppenhet och ärlighet contra andra oerhört viktiga värden, som typ "världsfreden", måste väga tyngre än generell öppenhet för allt. Det gäller framför allt effekterna på framtida diplomatiska samtal och kontakter som utan tvekan kan skadas om förtroendekapital raseras mellan nationers företrädare.

I det här fallet känns kritiken mot det svenska agerandet viktigt att lyfta. Svensk lag kräver uppenbarligen att den här formen av avtal mellan oss och andra länder fattas av riksdagen. Att den svenska regeringen enligt uppgifterna har gett kalla handen åt USA med hänvisning till att riksdagsbeslut skulle vara "störande" är helt oacceptabelt, ett eventuellt demokratiskt haveri som måste granskas och utkrävas ansvar för.

Mer: DN, Exp
Bloggar: Johan Westerholm.,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,