söndag 19 december 2010

Opinionsläget för (S) ger nya insikter och uppvaknande?

Instängd i hemmets värme, mitt i den halva snöstorm som drar fram över Huddinge, läser jag dagens helt väntade resultat för mitt parti i SIFO:s senaste mätning. Föga förvånande, alltså: det kom en liknande för ett par dagar sedan. S på 26,9 procent idag, Kd utanför riksdagen och moderaterna 34,2. Det förtjänas att skrivas igen: "Moderaterna 34,2". Analyser och debatter om det här är förstås tillåtna av alla intresserade.

Svenska dagbladets ledare skriver Per Gudmundson något som i den första meningen bör ses som gott råd och läsvärt. Ja, det må kännas plågsamt men av de analyser av socialdemokratins läge som har kommit efter valet tillhör det här ett av de viktiga tillsammans med en annan från motståndarlägret. (visst. fler finns förstås som min enländesanalys och netroots valanalyser)

Pinsamt
att "de" måste vägleda oss....När moderaternas Ulrika Schenström ger råd handlar det om något jag också tror på och som en absolut majoritet av de medlemmar jag har hört ger stöd för. Visst måste politik och budskap ses över. Det krävs om man förlorar trovärdigheten på i princip samtliga stora politikområden utom möjligen det som gäller sjukförsäkringsfrågan. I min värld handlar detta inte om några betydande omstöpningar a la nya moderaterna i politiskt hänseende. Det handlar mycket mer om tydlighet i värderingarna, att åter vila på grunden för socialdemokratin. Men, bör tilläggas, göra det med ett nytt ledarskap som får mandat att leda och driva en modern socialdemokrati. Det är också den förre moderate statssekreterarens råd. För att åter vara tydlig: en överdrift för att medvetet hårddra. Visst finns kloka inlägg också från socialdemokrater.. :-)

Svd-ledaren noterar att uteblivet lyft för (S) efter Sahlins avgångsbesked möjligen är tänkvärt:.
-De socialdemokrater som tror att valförlusten berodde på ledningen får tänka om. Inte ens med Mona Sahlin ur vägen och med Thomas Bodström på andra sidan Atlanten kan man locka väljare.
Nu tror jag att det där är fel i sak i dess andra mening. Efter valdagen har flera nya medlemmar kommit till det "krisande" Socialdemokratiska partiet. Hos de finns, precis som hos många av oss som engagerar oss lokalt, en stor vilja att gå vidare och en trygghet i värderingar. Och sakpolitiskt saknas inte uppgiften att opponera. Ett exempel bara från senaste veckan: Sverige och inte minst Stockholms län är på väg att få ett vårdsystem där vårdens aktörer får okey för att stänga därför att patienterna är för gamla och skröpliga!! Det händer i Sverige år 2010. Mitt stora invändning är när annat än dessa samhällsproblem blir den offentliga debattens fokus, som pseudodebatter om S är i kris (det är vi!)  eller inte eller - hur mycket rätt i sin kritik man än kan ha, om konsulter och annat. Red ut eländet men styr åter till samhällskritik och berättelsen om Sverige! Annars fortsätter vi mot botten!

Magnus Ljungkvist
bloggar från fjärran land om att ingen kan klandra väljarna": Om ingen vill leda vill heller ingen följa". Huvudet på spiken.

Mer läsvärt:
- AB om dagens SIFO
- AB  om förslag från Monica Green: "Gör Eva Nordmark och Annika Nilsson till radarpar.
- DN, Lars Ohly om ett räddhågset parti...
- Magnus Ljungkvist om behovet av stark ekonomisk politik.
- Niklas Nordström replikerar i Aftonbladet
- Peter Johansson om sängkamrater
- Peter Högberg om höger-vänster
- Mats Engström om "Prime-gate".
- Thomas Böhlmark om trotsbarn och Ohly.
- Sandro Wennberg om PR-firmor.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,