söndag 23 maj 2010

Granska Borg och Reinfeldt jämfört med vallöften

En sak skiljer den borgerliga alliansen jämfört med socialdemokratin: de borgerliga har brett spridda tidningar som avsätter hel- eller halvsidor att hylla borgerlig politik och alliansministar. Så idag i Dagens Nyheter. Peter Wolodarski verkar ha tröttnat på något han ser som tystnad över sin regerings storhet. Därför avsätts dagens krönika till något av ett hyllningspoem till finansminister Borg.

Wolodarski menar förvisso att regeringen Reinfeldt "har fortfarande svarta fläckar på sin reformagenda". Men i stort är det hyllning och det görs utifrån några nyinförda parametrar:
* Regeringen döms inte efter hur man har levt upp till vallöften. I stället är det nya att jämföra med Europa.
* Tideräkningen startade med Borg och Reinfeldt. I stället för att beskriva de urstarka finanser som Borg tog över, blir ordvändningarna till en hyllad aktivitet av Borg: Alliansen "behöll" överskotten i finanserna.

* Allt negativt blir positivt: Sjukförsäkringseländet görs till positivt och effekterna för enskilda förtigs.

* Siffertrolleriet fortsätter: genom att räkna på nytt sätt om jobben, antal i arbetskraft snarare än andel arbetslösa, ska allt se bättre ut.

* Jobbskatteavdraget påstås utan reservation ha haft en positiv effekt. Den som läser finanspolitiska rådets rapport vet att det finns en rad reservationer om effektmätning av detta.Och, som man skriver": Eventuella effekter av jobbskatteavdraget på kort sikt har med största sannolikhet dränkts av de senaste årens dramatiska konjunkturutveckling." ("eventuella...")

* Inte ett ljud om att de ofinansierade sänkta skatterna som har genomförts försvagar ekonomin.
Vi är sannolikt oerhört många som glädjs över att det i kriser finns en grundmurad styrka i de offentliga finanserna. Här är det som i många fall: tideräkningen startade inte med Borg och Reinfeldt. Detta klot skapades inte av Maud Olofsson, något man ibland lätt får intrycket av.

I
valet 2006 lovade alliansen "fler jobb och färre i utanförskap". Det är mot det som Reinfedlt ska prövas. Då blir hyllningstexterna mer kritiska.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Jonny sa...

Samma klagosång om och om igen.

Allt bra är tack vare gamla S-regimer, allt dåligt är tack vare nuvarande regim.

Och till syvende och sist, Sverige har klarat sig otroligt mycket bättre än större delen av europa.

Trots enorm konjunkturnedgång så har vi fler i arbete, trots enorm konjunkturnedgång så är statsfinanserna starka, trots konjunkturnedgång så har arbetare fått en rejäl påökning i lönekuverten efter skatt tack vare jobbskatteavdraget...

Att alliansen inte förmått avskaffa helt fastighetsbeskattning är ett minus, att man inte avskaffat den av sossar införda "tillfälliga" värnskatten är ett annat minus men på det stora hela måste man ge Borg och allianses MVG vad gäller löften från valet och konsten att ro skutan iland under väröldens kanske värsta storm.

Något som uppenbarligen en överväldigande majoritet av senska folket (oavsett partitillhörighet) anser !

David H sa...

Ska man då helt bortse från finanskrisen när man utvärderar regeringens arbete, låtsas som om det var högkonjunktur som 2006 rakt igenom perioden? Det blir "något" felvisande.

Vi låg på en femteplats bland EU's länder när man ser till sunda finanser år 2006, det är en hyfsat bra placering. Dock hamnade vi år 2009 för första gången på första plats, flera av de länder som låg före oss 2006 brottas nu med stora budgetunderskott och snabbt växande statsskulder. Enbart goda finanser 2006 förklarar alltså inte varför vi är bäst nu.

Alla minns hur det lät när handbromsen i ekonomin slog till senhösten 2008. Oppositionen ställde sig utanför riksdagshuset med väckarklockor i händerna för att symboliskt väcka regeringen, så att den skulle agera, liksom "alla andra" länder. I Socialdemokraternas vårbudget 2009 pekade Sahlin och Östros på Spanien som ett bra exempel, som satsade mer på stimulanspaket än vad Sverige gjorde. Spanien får nu tampas med baksmällan, höja pensionsåldern, spara i offentlig sektor, lönestopp, skattehöjningar. Bra råd att följa Spanien?