onsdag 12 maj 2010

Ett långsamt, bostadspolitiskt uppvaknande med gamla regeringens förslag



Får man tro de flesta mätningar av opinionsläget ska Mats Odell snart avgå från sin position som statsråd. Det hade varit frestande att skriva "bostadsminister". Så är det dock inte, även om Odell får ta frågor från medier och kanske en och annan riksdagsledamot om bostadspolitik. Men vi är några som minns hur han startade sin "bana": en tydlig markering att Sverige minsann inte har något statsråd för exempelvis lastbildstillverkning. Därför skulle vi inte ha det för bostäder heller. Om detta bloggade jag 2007 med den passande underrubriken "Bostadspolitisk skymning".

En tydlig markering att Sverige inte behöver något statsråd för bostadsfrågor. Inställningen och den passivitet som följer i dess spår får sina följder också i svenskarnas vardag när de möter bostadsbristen. Och strax före valdagen väcks statsrådet Odell av någon och kommer på att det krävs mer. En hel mandatperiod har gått med en första regeringsförklaring där utförsäljning var den stora "hiten". Annars har ägarlägenheter och "hyra ut delar av sin bostad" varit de "tunga" innovationerna från alliansregeringen. Det har inte hjälpt särskilt många bostadssökande.

Maria Eriksson, SvD:s ledare / Timbro, hyllar idag Odell för hans passivitet. Det är en ledare som bitvis bygger på djup historielöshet och okunnighet om vad miljonprogrammet var och är. ME gillar Odell som förstås har samma värderingar som hon. Politik behövs inte. Marknaden fixar allt. Och så, när verkligheten visar sig, ändå en antydan om att "politik kanske trots allt behövs. I det här fallet har Mats Odell rotat igenom lådorna på departementet och hittat förslag som var på gång för fyra år sedan om att underlätta för unga att köpa en bostad. Bättre vore att lyssna, som Odell också antydde för en tid sedan, på oppositionen förslag och skapa en långsiktigt hållbar politik.

I filmsnutten ovan berättar Boverkets analytiker om läget på bostadsmarknaden. Det är fortsatt dystert på många håll. Och jag noterar också att Boverket tyvärr har trott på de kommuner som i enkäterna rapporterar "balans" på bostadsmarknaden, något som jag bloggade om när den mycket olyckliga uppgiften spreds vidare. Huddinge har brist på bostäder, inte minst för unga och inte minst hyresrätter. Det Odell presenterade igår och som SvD-ledaren nu hyllar är dock långt ifrån vad som behövs för att lösa bostadsbristens Huddinge.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant ?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja och åter ja igen, bostadsmarknaden ÄR ett problem. Svågern sålde just en pytteliten bostadsrätt 1 rum o kök, ganska nära centrum för 400 000 kr (100 000 kr mer än vad mäklaren uppskaddade säljmöjligheten till). Å andra sidan köpte han ett radhus för cirka 300 000 kr MER än det av mäklarna beräknade värdet. Okay, han kunde låna upp till detta kalas med darrande händer, men OSUNT är det, (var det någon som tänkte bubbelekonomi?)
/gt
som egentligen inte numer har tid att vara inne på nätet eller engagera mig i politik med tre ungar + alldeles strax också går upp till HELTIDS-jobb.