måndag 11 januari 2010

Om villaägare och bostadslöshetens förlorare


Ser att Svd har spaning på 2010. Idag tar man upp hur den finansiella situationen ser ut framöver och hur den påverkar bostadsmarknaden. Artikeln låter också fastighetsprofessor Stellan Lundström (Huddinge) utvärdera 2000-talet för en grupp boende:

Det har regnat pengar över villa­ägarna under 2000-talet.
Det gäller inte för väldigt många av Sveriges unga. En stor grupp, en viktig grupp och om nu partierna inte har fattat det: en grupp första och andragångsväljare på sisså där 700.000 som kommer att rösta i september. Måtte de då rösta fram en (annan) bostadspolitik för Sverige.

För visst är det som SvD beskriver:
Men nyproduktionen av bostäder stannade av i samband med finans­krisen och även om byggandet ökat något bedöms det vara lågt även framöver. Sveriges Byggindustrier räknar med att bygginvesteringarna ökar med 3 procent 2010. Och fortfarande byggs det färre hyresrätter än bostads­rätter.        

Men halt ett tag. Jag minns så väl att företag som Wallenstam och Skanska skrinlade ambitioner på hyresrättsbyggande redan före valet 2006. Skälet var det alliansprogram som såg ut att få väljarnas stöd och som innebar avveckling av investeringsstöden till byggandet. Därefter har det mesta fallit.

Därefter har inga initiaitiv tagits. Därefter har knappt ett ord om bostadspolitik kommit över läpparna på det statsråd, Mats Odell, som knappast ens vill kalla sig bostadsminister. När han såg effekterna av sitt ickeregerande försökte han sträcka ut handen till oppositionen som ju vill ha ett investeringsstöd.
Av detta blev heller ingenting. De unga som söker bostad får betala priset.Ingen bostad, inte ens i ett smalt eller svajigt hus som de jag såg på Mallis...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,