fredag 22 januari 2010

Moderat trovärdighet om välfärden stärks inte av skattesänkningslöften

På DN debatt redovisar moderaterna Reinfeldt och Schlingmann vad många av oss har känt till mycket länge. Lönerna för välfärdens anställda är alldeles för låga. Barngrupperna i förskolan är ofta alltför stora. Vårdens personal måste få mycket större möjligheter till inflytande. Vi behöver mer personal i äldreomsorgen. Den moderata insikten är välkommen. Man kan säga att det tog mycket lång tid.

Slutsatsen är att skatterna ska fortsätta sänkas. Men var är de konkreta välfärdsssatsningarna? Var är förlängningen av de ökade statsbidragen som ger kommuner och landsting möjligheter att betala lönerna? Var är regelverket som ser till att barngruppernas storlek minskas genom att fler personal anställs? Var finns moderaternas ökade resurser till sjukvården som gör att personalens möjligheter att ge en god vård blir bättre, men framför allt så att vårdköerna försvinner?
I förskolan ska en barngrupp aldrig får bli så stor att barnen inte kan utvecklas under ordnade former.

Det låter bra. Men vad innebär det konkret? Hur betalas det? Moderaterna och alliansen har haft makten i snart fyra år. Det är sänkta skatter som gett mest till de med högre inkomster som har toppat "att-göra-listan". Ja, välfärdssatsningar som man nu pratar om inför valet har man inte ens klarat för året efter valåret, 2011. Att (m) ersätter de konkreta pengar som kan betala löner med ett prat om att "inflytandet" ska rädda hem välfärden är ganska ihåligt.

Ett avsnitt gör att jag själv, kort och rakt, dömer ut DN debattartikeln som tomt valårspladder. Partiet skriver: 
I tidigare steg i Moderaternas förnyelse har vi skiftat fokus från driftsformer till själva innehållet i verksamheten. Vi har slagit fast att det är underordnat om en verksamhet drivs i offentlig eller privat regi så länge kvaliteten och tillgängligheten är god.
Det är kanske en miss att texten längre fram slår fast att en lösning för välfärden är att "En mångfald av olika arbetsgivare och alternativa driftsformer är en väg". Det är det stora, breda fokuset som inte minst Filippa Reinfeldts vårdpolitik i Stockholm har haft. Hela första sidan på motivtexten till vårdval Stockholm när det beslutades handlade om att öka företagande, andra driftsformer var ett självändamål. I upphandlingar har de egna verksamheterna alltid ställts åt sidan trots erfarenhet och kompetens och oavsett om man kan göra saker bätter och billigare. Allt för att egenvärdet i "privat" ska uppfyllas.

Åter
har ordflödet från moderaterna fått ett något justerat tonläge. I praktiken är allt som förr. Skatterna ska ner till "Europasnitt", konkreta välfärdssatsningar som ger möjligheter att anställa fler uteblir och oavsett retoriken tillämpar man i praktiken fortfarande privatiseringar av rent självändamål. 

- Edvin Alam blir glad av artikeln.
- Tord Oscarsson om läget i kommunerna i praktiken.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Vårdens personal måste få mycket större möjligheter till inflytande" Jaha och vad menas nu med detta då !!??.Sedan så bygger Moderater inte ett samhälle på välfärd för alla.Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra.Hur svårt ska det vara att förstå detta !!??.Moderater bygger en välfärd på andras bekostnad utan minsta hänsyn.Det är därför somliga jämt lider medan andra frossar obegränsat.

Sköterskan.

Hälsoprofeten sa...

Moderaternas politik går ut på att få FLER i arbete. DÅ sjunker kostnaderna för bidrag m.m. Men, från sossetiden, finns det fortfarande 200,000 förtidspensionärer, som tvingades till detta av arbetsmarknadsskäl. ca 35,000 av dessa har återfått möjligheten till egen försörjning, men ekonomiska krisen kom emellan.
DÅ fler är i arbete, får staten in mer pengar just till välfärd. Samma med värdet på pensionerna som ju följer med.
Just nu, är det endast ca 10 % ungdomsarbetslöshet, en för Sverige unikt låg siffra, o i mitten av EU statistiken.
Sänkta skatter, alla som jobbar har ca 21,000 MERA i handen varje år. Arbetaren har fått mest sänkning, genom alla åren, ingen löneförhandling kan uppvisa liknande.Varje löneökning ökar skatten desutom också, den är ju procentuell, och inflationen.
SÅ tack vare detta, kan folk konsumera, då ökar jobben, företagen går bättre och det kommer miljarder i ny moms till staten, som kan förbättra välfärden. Vi ser nu hur tusentals varsel dras tillbaka, senaste veckan över 7500 personer.
Att sossarna ska kunna HÖJA välfärden, med större arbetslöshet på grund av högre skatter, är en fysisk omöjlighet. DE förslag de lagt, tar 3 år av utredande först, enligt dom själva.
Pensionserna, sosarna tog, 240 miljarder från pensionskassorna. Krona för krona ska återställas sa Persson.
Det regelverk som gäller tillkom under sossetiden i samråd med alla, partier och ändras inte i en handvändning.
Östros, lovade 50:- mera per månad i skattelindring till pesnionärerna. men alliansen har redan gett väldigt mycket mera. Vår a föräldrar fick 690:- i ökat bostatdstillägg, lägre skatt sammantaget en ökning av 815:- / månaf trots lägre pension.
SÅdet är mycket snack också.
Skolor och barnverksamhet alla slag, det är varje enskild kommuns skyldighet, att sköta / hantera / finansiera / detta.
Regeringen har ÄNDÅ, gett 4 miljarder i ett första steg till kommunerna, mera utlovats i vårbudgeten då ju krisen har dämpats avsevärt.
SÅ är det mina vänner.