söndag 18 oktober 2009

(S)tyrkebesked precis i valrörelsens början

Den som talar om "valrörelse" och då tänker på sex veckor efter sommaren nästa år kan glömma det. Det blir ingen "lilla" valrörelse inför första maj. Det blir skarp valrörelse. För (S) blir det mer officiella avstampet vid jobbkongressen om drygt en vecka. Visst känns det skönt om kongressen kan hållas med plussiffror i väljaropinionen.

Dagens mätning ger gott hopp. 37,7 procent och en uppgång med 1,7 är en bekräftelse att det går att förändra, att man kan nå ut och vinna ökat förtroende. Sen må andra sitta och gotta sig i positiva omdömen om enskilda personer. Det lär de inte vinna något val på.

För de rödgröna ser ribban "halva väljarkårens stöd" vara inom räckhåll. 280.000 fler väljare ger de rödgröna sitt stöd. Det ska jämföras med de 119.000 som förra valet vägde över till alliansens fördel. Att marginalen var så liten är viktigt att komma ihåg. Alliansens mandat för systemskiftet är högst begränsat.

Att moderaterna fortsätter pressa ner övriga allianspartier gör blogggvännen Kent glad men kan vara en stor fara. Det är ett riktigt politiskt "dödsdilemma": Centern, kristdemokraterna men även folkpartiet måste ut ur den totala skugga som de drabbas av på grund av (m)s storlek.

Kanske är mätningarna om statsministerns förtroende intressant här. Vi vet att svenska väljare även idag väljer parti efter värderingar och politik. Inte efter person. Men möjligen är varje tal om Reinfeldts höga förtroende något som ökar hans partis ställning inom, inte mellan, blocken.

Den som läste ett tidigare inlägg på Newsmill av Johan Westerholm, hans blogg och andra bloggars kommentarer, höjer möjligen på ögonbrynen när de ser Per Schlingmanns uttalanden i dag.

Den moderata partisekreteraren som själv alltså har gett order till sitt partis företrädare att "jaga Mona Sahlin"
gör idag en moderat piruett. I stället för att lyssna på kritik mot det egna agerandet vänder han det till något som motståndaren är skyldig till. Eller som SvD skriver:
Han anser att flera rödgröna politiker nästan passerat gränsen och hellre gör personangrepp än pratar sakpolitik. Det är oroväckande och tyvärr kan det bli en smutsig valrörelse, tror han.
Moderata, partiledningssanktionerade personangrepp möts inte med att tvätta av sig skiten själv utan anklaga motståndaren för smutset. Dåligt, Schlingmann.

Valet 2010 kommer mycket att avgöras på hur två frågor besvaras: Blev det fler jobb och färre i utanförskap med alliansen? De över en miljon man pekade på var i utanförskap före valdagen - hur gick det med löftet? Den andra handlar om framtiden. Vilket är det mest trovärdiga politiska alternativet? Om detta hoppas jag att valkampen handlar. Inte, Schlingmann, om att "jaga" politiska motståndare personligen.

Fler bloggare:
- Peter Högberg: "VM i Monaursäkter. Det är inte vi"
- Kim Lundin. "Mot valseger 2010".
- Alliansfritt Sverige om "Mona-bashing..
- Esbjörn Jonsson: "När inte politiken fungerar fokuseras det mer på personen.."
-Fredrik Pettersson: "Apa ser, apa gör"
- HBT-sossen: "Oppositionsgarderoben är trång och tråkig. Kom ut!"
- Johan Ulvenlöv. "Noterat: Debattklimat, person eller sakinnehåll"
- Kallebloggen "Solig SIFO-mätning".
- Krassman: "Håll huvudet kallt och politiken kokande"
- Johan Westerholm. "Om opinioner och valfrågor".
- Mats Engström. "När avgår Maud Olofsson?"
- Mattias Josefsson: "Ännu starkare vind för rödgrön regering – men SD växer"
- Fler progressiva bloggare på NetRoots.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Einar Berg sa...

Det låter ju väldigt trevligt med lite jobbkongress. Men vad är det för jobb vi pratar om? Är det "jobb" som pappa staten ska GE medborgarna, i t.ex. den tunga industrin som är på väg till Indien och Kina i vilket fall som helst. Att värna om den så viktiga "tryggheten" för hur många skattemiljarder som helst? Eller pratar vi folks möjligheter att faktiskt skapa sina egna möjligheter, att skapa något nytt och eget. Att kunna försörja sig själva och eventuella arbetstagare på egna villkor?

Peter Andersson sa...

Einar: jag tror att det är en ganska omfattande blandning av det du tar upp. 205 motioner ska behandlas enbart om jobben.

Partistyrelsens förslag till riktlinjer innehåller förslag som både handlar om förutsättningarna i "Omvärlden" med det globala perspektivet, skatter, forskning, utbildning, grön omställning osv.

Men också mer konkreta förslag.
Du hittar riktlinjerna här:

http://www.socialdemokraterna.se/upload/Kongresser/Jobbkongress_09/kongresshandlingar/Politiska-riktlinjer.pdf

/peter