torsdag 8 oktober 2009

Jobben och statistiken

Läser att AMS´generaldirektör tycker att den ändring av att räkna arbetslöshet som regeringen har gjort inte ska användas. Den visar på alltför höga siffror för ungdomars arbetslöshet. Nej, i stället ska Sverige försöka se till att världen ändrar sitt sätt att räkna och mäta. Det blir bättre så.

Visst är varje liten positiv ljusglimt viktig. Världen ska inte förmörkas mer än nödvändigt. Det räcker som det är. Hur statistikproffsen än vänder och vrider på sina tabeller är det viktiga att politiken inriktas på att minska arbetslösheten, att ge inte minst de unga en god start i livet. Oavsett siffrorna är det inte så idag. Alltför många unga möter livet efter skolan i arbetslöshet.
Därför är jobbpolitiken den viktigaste i nästa års val.

Om jobben, ungdomarna och statistik bloggade Alliansfritt Sverige och även jag själv. (och här)

Fler bloggar om detta:
- Edvin Alam: "Dölj inte arbetslösheten"

- Progressiva bloggare på NetRoots
- Läs mer om jobbpolitik i S-motionen om budgeten.
- Läs mer om de rödgrönas jobbpolitik här.


Intressant
?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anders Nilsson sa...

Jag hoppas att du är klar över att den nuvarande statisktiken räknar alla från 15 till 74 år. Jag har svårt att se att den på ett relevant sätt räknar arbetslösa, möjligen ger den en bild av sysselsättningsgraden.

Jag anser inte att en 74 åring som inte jobbar vara arbetslös, här på västkusten kallas de pensionärer, lika lite som jag tycker att en 15-åring, som går till skolan, vara det.

Det var därför vi socialdemokrater så hårt kritiserade borgarna före valet 2006, när de hänvisade till den här statistiken. Och det är därför både LO och AF inte heller använder den utan visar till antalet anmälda vid Arbetsförmedlingen. Jag tycker det ger en bättre bild av hur verkligheten ser ut.

Instämmer för övrigt helt med vad den politiska frågan borde handla om. Att ungdomar får det allt svårare att finna en väg till en anständigt liv i dagens samhälle. Och det handlar om skola, bostäder, anställningar, praktik ja hela spektret av vad som vi vuxna aldrig skulle finna oss i.