söndag 11 oktober 2009

Bloggosfärens Kalla Fakta-reaktioner

Hemkommen från en linedancekurs kollar jag med spänning på de reaktioner som finns efter Kalla Faktas granskning av närvaron i riksdagen.

Thomas Bodström skriver själv ett längre inlägg med kommentarer till Kalla Faktas påståenden.

I bloggosfären ser jag blandade reaktioner. Nina Larsson (fp) reagerar utifrån sitt eget riksdagsmandat. Nina frågar sina läsare:
Bör jag nedprioritera kontakt med väljare på plats och utåtriktade aktiviteter för att istället öka min närvaro vid voteringar? Med twitter och bloggen så går det ju faktiskt
Om det är en reaktion som fler ledamöter tar till sig är det högst sannolikt att Kalla Fakta får till följd att färre kontakter mellan ledamöter och väljare kommer att tas framöver. Illa!

Tidigare har andra ledamöter bloggat: Helen Pettersson, Monica Green. Magdalena Andersson (m) skriver om sin bedrövelse av den typen av program:
Jag påstår också att program som på olika sätt insinuerar att ex.vis Mona Sahlin inte bryr sig om riksdagens arbete för att hon inte deltagit i så många voteringar, är rätt ojusta. För vem kan med fog påstå att (S) partiledare eller (M):s gruppledare inte är utmärkta företrädare för sina partier och sina valkretsar?
Anki Johansson, S-ledamot från Värmland bloggar om orsaker till hennes egen frånvaro:
Det kan förklaras med att jag var på flera läkarbesök i Värmland under våren (då hinner man inte åka fram och tillbaka på dagen och hinna votera) inför min magoperatin och sen blev jag sjukskriven i fyra veckor
Helen Pettersson har skrivit nytt inlägg med reflektioner efter programmet.

Ledamoten Staffan Danielsson (C) vars egen frånvaro ligger över centerpartiets snitt, någonstans i mitten, skriver förstås enbart vinkling om Bodström. Men 23 frånvaro i våras och 20 totalt...

Bloggaren Jan Nilsson förstår att partiledare har andra tunga uppgifter men funderar över att Mona Sahlins frånvaro inte kan jämföras med Reinfeldt. Jodå. Jag presenterade siffror i ett inlägg här.

Joakim Hörsing bloggar också och har gjort en partiuppdelning av frånvaron partiuppdelad:
  • Kristdemokraterna har ett snitt på 18,6%
  • Socialdemokraterna 17,5%
  • Moderaterna 12,2%
  • Folkpartiet 23,1%
  • Centerpartiet 18,7%
  • Vänsterpartiet 16,7
Mina moderata karameller efterlyser mer "varma" svar: "Varför" är frånvaron som den är.
Mattias är kort och rolig, om man helt bortser från den politiska gliringen. :-)

Dick Erixon tycker att kritiken ska riktas mot riksdagen mer än mot Bodström och har en eller annan värdering om att det är de aktiva ledamöterna som är mest frånvarande. Louise Rehn Winsborg (m) har också ett inlägg. Sen finns förstås en och annan som talar om "mygel". Lite märkligt med tanke på total offentlighet i detta.

Tokmoderaten har ett inlägg utifrån just det epitetet. Också Bodströms deckarförfattarkollegor (konkurrenter) reagerar, hittade en med en rad..angreppspunkter.

Jag tycker att bloggare som Brittis som tar upp hur arbetslösa straffas är viktiga i sammanhanget. Inte därför att sämre villkor för svenska riksdagsledamöter är en lösning (enligt min mening) men däremot bättre villkor för arbetslösa. Bellas väg tillbaka har ett liknande perspektiv utifrån sjukskrivnas villkor.

"Gammelmedierna" hänger på i olika grad. "Flygbladet DN" förstås, Svd och Aftonbladet har TT:s meddelande. Anna Lindström i Expressen tycker att Bodström blev "pressad" i Agenda och har också en tidigare artikel om själva "granskningen."

- Mina tidigare inlägg här och här.
- Makthavare.se kommenterar förstås.
- Ser sent att också Anna Vikström har kommenterat.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intervjun var för kort.
TB fick inte följdfrågor
om FRA och nedladning.

TB verkade stressad och
gav inget bra intryck.
Han försökte släta över...

Han kommer inte att vinna
ungdomars röster till (S)
och varför skulle dom gå på det?

Att han sa sig ha varit med på
"1000-tals" rättegångar innan
han blev justitieminister år 2000
är ju en otrolig överdrift!

Han kan bli ett sänke i valet!

Martin Gustavsson sa...

Jag tycker det aer korruption. Vem fan vill ha kontakt med korrumperade individer? Kontakta din riksdags man. Varfoer daa? Battre att ta makten fraan dem, tycker jag.
MVH
MrPerfect72
www.aktivdemokrati.se

Peter Andersson sa...

John. vet att du är djupt engagerad i integritetsfrågor. Viktigt! OCh säkert hade Bodström hellre talat om det än om närvaro/frånvaro.

Vi får se hur det går med både integriteten och valet.


MrPerfect72: jag har lite svårt att se det vare sig som "mygel" eller "korrumption" med tanke på att varenda liten sak som riksdagsledamöter gör granskas.(som synes nu) Och som du skriver...så tas makten i från politiker som inte har väljarnas stöd. Närmast är det i valet nästa år. Att vara riksdagsledamot bygger på förtroende. Det ska man vårda.

p

xodus sa...

Eftersom det inte går att lämna kommentarer på Bodströms sida (raderas) så försöker jag här.
Det vi "vanliga" människor reagerar på är inte så mycket att han inte är närvarande utan på det faktum att han debiterar dubbelt arvode!

Anonym sa...

Den politiska adeln förser sig och skiter i folket. De lever i sin egen lilla värld och diskuterar frågor som vanligt folk inte bryr sig om och som de inte vill slösa sina skattepengar på.

Förr var politikerna få. De proffessionela poltikerna var inte många. I kommunerna och landstingen var det ett extrauppdrag parallellt med det vanliga jobbet. Något som man gjorde på kvällar och helger.

Numera lever vissa på politiken sedan ungdomsåren. De har aldrig haft ett riktigt jobb och bidrar inte själva med att betala in skatt. Istället lever de på den skatt som vanligt folk betalar in. En skatt som höjs år efter år. Allt för att politikerna ska kunna höja sina löner.

Nej, ett antal blykulor. Det är allt politikerna är värda. Fler av dem behöver gå samma väg som Olof Palme och Anna Lindh!