fredag 18 september 2009

Socialdemokratins väg framåt

Den som läser Johanna Grafs blogginlägg, och som delar hennes analys av förutsättningarna inför valet kan bli något nervös. Känslan av att debatten snart måste vridas från verktygslådan ett tag, syna omgivningen, ta sikte lite framåt. Förs sen återvända till verktygslådan. Risken är betydande att man annars får upp fel sak ur väskan.

Ett citat från blogginlägget som jag tror behöver läsas av många, inte minst av kongressombud och valstrateger.
- Man vinner inte val på en särfråga, utan på en stämning, en känsla. Om man förmedlar en problembild som folk känner igen sig i och inger förtroende i sin vilja och kraft att göra nåt åt dessa problem, då får man förtroende.
Johanna intervjuas också som S-bloggare i Aftonbladet som genom partiernas bloggare tar tempen. Hon får frågan hur det känns inom (S):

– Kunde ha varit bättre. Det behövs en diskussion om de riktiga värderingsfrågorna, inte om nivån på skatter, vinster eller målgrupper.

Visst ska det klaras av. Men frågan är om svaren kommer att utgå från ett allmänt tyckande eller utifrån ett resonemang om hur socialdemokratins grundvärderingar ska tillämpas i en ny tid. Friheten, jämlikheten och solidariteten: Hur kan de värdena upplevas som relevanta för människor? Vad är det konkreta innehållet? En del är förstås välbekant. Men vad ställer väljarna för krav på ett parti för framtiden? Utifrån nya samhällsförhållanden?

Aftonbladet avslutar med frågan: Ge ett gott råd till Mona Sahlin, så här ett år före valet.
– Var argare på orättvisorna än på Fredrik Reinfeldt. Skit i all makeover, var dig själv.
Jag håller med. Men möjligtvis med fotnoten "dessa orättvisor kan i vissa fall direkt kopplas till den politik som Reinfeldt har fört. Därför är vreden "åt det hållet" mycket förståelig".

Partistyrelsen har nu lagt fram förslaget till bl.a. politiska riktlinjer. De kommer att debatteras och sen bli ett viktigt dokument för S politiska linje. Jag kan snyfta något över att ord som "budgetöverskott", starka offentliga finanser" och "överskottsmål" kommer nästan direkt i riktlinjerna.

Missförstå mig rätt: ansvaret för ekonomi och finansier, för jobb och tillväxt är inte bara viktiga för väljarna. Det avgör vad som i praktiken kan göras för välfärden. Socialdemokratin har dessutom fått bära det tunga städandet när andra regeringar har misslyckats. Därför är skrivningarna så tidigt i programmet förklarliga.

Just där kommer Johannas viktiga budskap in: var finns problembeskrivningen vi enas om? Var finns drömmen som vi borde rita färdvägen efter? Jag ska läsa riktlinjerna och se om jag hittar svaren, någonstans efter beskedet att "reformer och nya utgifter..ske i den takt som det statsfinansiella utrymmet tillåter." Jag är övertygad om att jag hittar något i alla fall.

Fler bloggar;
Progressiva bloggare om "Socialdemokraterna"
Mitt blogginlägg om DN-intervju med Mona Sahlin idag.
Johan Ulvenlöv om kongressen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,