söndag 23 augusti 2009

Politikens Halloween och sommartalets rejäla baksmälla?

[uppdaterad]
Det är dagen efter för Reinfeldt. Tidningarnas analyser av talet presenteras. Domarna uttalas av hela det politiska landskapet. Mitt intryck är att till och med de mest ambitiösa supportrarna är avvaktande. Det där med 10 miljarder i fortsatta skattesänkningar verkar ha förvånat, trots allt. Och i SvD:s analys citeras Reinfeldt i något som är något av ett avslöjande. Det förnyelse som moderaterna har genomgått har fram till nu uteslutit de gamla MUF-budskapen.
Skattesänkningarna handlar om ideologi, inte bara om att skapa nya jobb, gjorde Reinfeldt tydligt senare. ”Det är en frihetsfråga”, sade han
Just där gick den konfliktpunkten förr med moderaterna. Reinfeldt "förnyade" retoriskt sitt parti av rena "maktskäl" men har äntligen återvänt, efter att ha spolat av sig sminket. Och till och med Svenska dagbladet ifrågasätter jobbskatteavdragets nästa steg, 10 miljarder mindre till välfärden: PJ Anders Linder skriver:
Själv är jag inte riktigt övertygad om att ännu ett steg i jobbskatteavdraget är den bästa medicinen i detta läge.
Kanske vill SvD tycka som svenska folket i allmänhet.

SvD tycker också att moderata löften om sänkta skatter har blivit en folkhemstradition, och jämför med Halloween. Ojoj. PJ Anders Linder slår huvudet på absolut rätt spik. Jämförelsen med skräckens, busets och spökens högtid ger onekligen associationer mycket i den reinfeldtska politiken. När Reinfeldt knackar på dörren i natten och frågar om "bus eller godis". Huuva!

Inte heller DN gillar tidpunkten för Reinfeldts sänkta skatter. Om inte avrättning av Reinfeldts politik så bistår DN ändå med en skarp stjärnsmäll o solar plexus på statsministern
Fredrik Reinfeldt är noga med att poängtera att inga satsningar kommer att ske på bekostnad av sunda statsfinanser. Men det reformutrymme han tycker sig se handlar trots allt om pengar som inte finns. Och frågan är om det är så smart att servera vänsteralliansen argumentet att regeringen lånar pengar för att sänka skatten
DN påminner
också om en annan jämförelse. Det viktiga med det är att löftet gavs före valet till väljarna. Vad handlade beskedet om? Ja, i grunden något som svenska folket sätter före de skattesänkningar han igår talade sig varm för:
Vid sitt Vaxholmstal inför förra valet lovade han i något slags desperation att matcha eller trumfa över alla socialdemokratiska satsningar på vård, skola och omsorg.
Det verkar
som om medierna nu börjar bli mer ifrågasättande mot regeringen. Det är på tiden. Om jag anstränger mig till 100 procent för att lägga bort min förankring i oppositionen så drar jag ändå slutsatsen att medierna bara måste granska de som styr. Oavsett vem. Därför är vändningen välkommen. Henrik Brors skrev i en analys igår:
Men för en regering som kom till makten på löftet att öka sysselsättningen är prognoserna om en arbetslöshet på tvåsiffriga nivåer under valåret som en gratisgåva till oppositionen.
Just, så. Vi säger välkomna till jobbävningen, Dagens nyheter.

Nya inlägg om detta: (fler länkar på inlägget här)

- Anna Vikström; "Vilse i Vaxholm - Fredrik Reinfeldts sommartal"
- Roger Jönsson, Rödgröna kan återta initiativet
- Anders Selin: "Reinfeldt och Borg, hur tänkte ni nu?
- Alliansfritt Sveriges sammanfattning av talet.
- Eget inlägg om talet / jobbanalys hos Alliansfritt.
- S-buzz sammanfattar S-bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,