söndag 30 augusti 2009

Makten framför allt - talande citat av och om Fredrik Reinfeldt

Jag har i flera inlägg, senast nu när Reinfeldt avslutade moderatstämman, klistrat på moderatledaren ett uttalande som jag inte har återfunnit på nätet. Denna brist på källa har gett mig ett konsekvent dåligt samvete som med detta inlägg ska avhjälpas.

Hypotesen om just "makten" i sig som drivkraft, till och med före politiken, är förstås oerhört viktig att både förstå och ständigt ha koll på i en demokrati. Är det "Makten att förbättra" man vill nå? Eller är det makt som drivkraft för att nå egna mer personliga drömmar? Eller kanske både och?

Har just börjat läsa "Ensamvargen" av Anita Krantz. Redan i inledningen tycker jag att det skymtar igenom att maktambitionerna funnits med som oerhört central drivkraft under hela karriären. Ett annat exempel är (se tidigare inlägg) om Reinfeldts första initiativ till den Allians som idag firar fem år.

Jag har inte kvar underlagsmaterialet elektroniskt. Men en snabbkoll i pappershögar ger faktiskt resultat. Min rapport "Makten framför allt", skriven lite internt i september 2004. En del citat borde upprepas mer, både av Reinfeldt själv och av andra. Allt för att få en bild av "de nya moderaterna". Visst kan man ha invändningar. Men det är viktigt att de kommer fram. Så länge de står obesvarade lämnas fältet öppet för egna tolkningar. Kanske några reaktioner på det här inlägget kan bringa klarhet i de egentliga syftena bakom förnyelsen.

Några citat:
Vi är inte ute och vandrar utmed höger-vänsterskalan. Vad som möjligen smugit sig in är en fundering i tidsperspektiv som handlar om i vilket tempo vi kan förändra med bevarat väljarstöd”
Fredrik Reinfeldt i Dagens Industri 17 okt. 2003
Tidsskalan är mycket viktigare än höger-vänsterskalan. Vi ger fel signaler när människor tror att vi vill riva upp allting genast
Fredrik Reinfeldt i SvD 10 oktober 2003

Till det kommer att vi inte tillräckligt sorterat upp inför väljarna vad som är vårt löfte att genomföra i det korta perspektivet och vad som tar lite mer tid
Fredrik Reinfeldt, DN debatt 14 maj 2003

Jag menar att vi moderater nu är på väg mot den grå mittenpolitiken - allt för maktens vinning

Riksdagsledamot Carl-Axel Johansson (m) i pressmeddelande 3/9 2004.

Vi är ett pari på väg till makten
Fredrik Reinfeldt i avslutningstalet rikskonferensen i Linköping mars, 2004
För oss moderater är målet ett maktskifte. Inte för att ett maktskifte i sig innbär slutet för vårt arbete, utanför att maktskiftet skulle vitalisera den svenska demokratin
FR i Almedalstalet 2004
Vid en pressträff efter valet tonade Reinfeldt ned tolkningen att han vill föra partiet mot den politiska mitten. "- Jag har aldrig använt det där ordet, sade Reinfeldt som menade att förändringen handlar om "tidsaspekter"
DN 25 oktober 2003 efter partiledarvalet

I min rapport om Reinfeldts "nya moderater" skriver jag också om det som skrämmer mig lite. Den totala "kasta all politik på sophögen" som moderaterna gjorde nästan utan granskning eller analys från medierna. LAS är ju, med den nu avslutade stämman, alltid intressant som illustration:
Turordningsreglerna i lagen om anställningstrygghet (LAS) bidrar genom att människor som varit länge på ett jobb inte vågar byta i rädsla för att då hamna sist i turordningskön. Mot den bakgrunden är det angeläget att få till stånd en översyn av LAS. Det gagnar varken arbetstagarna, fackföreningarna eller arbetsgivarna med en ordning som bidrar till att låsa fast anställda på arbetsplatser där de inte vill vara.
Fredrik Reinfeldt som första undertecknare av motionen "En politik för tillväxt och fler i arbete" 2004

Sommaren går och augisti inträder. Då har Reinfeldt helt ändrat sin syn på LAS.
Men slutsatsen blir ändå att någon revolution inom arbetsrätten inte behövs. Inte heller behövs någon stor översyn.
Fredrik Reinfeldt i LO-tidningen 20 augusti 2004

Skatter tillhör det som Reinfeldt som moderatledare har jobbat för att ändra retoriken i men samtidigt varit mer offensiv än alla sina tidigare företrädare i att genomföra. Den aktuellaste illustrationen är väl att Reinfeldt i Vaxholm ger besked om att m-politik handlar om sänkta skater på 10 miljarder. I vare sig inledning eller avslutningstalen på stämman en vecka senare tas detta upp.

Linjen har lagts fast tidigt:
Det finns de som har tagit det här till intäkt för att vi moderater nu kommer att tona ned våra krav på skattesänkningar. Till dem har jag ett rakt besked: Vi är och förblir Sveriges främsta skattesänkarparti
FR i avslutningstalet, rikskonferensen i Linköping mars 2004

Mer att läsa:
Maktskifte eller måsarnas krig? C-uppsats av Björn Isaksson

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en relevant frågeställning, vilket är egentligen syftet med Alliansens politik, förändring eller makt? Jag tror att svaret är både och. Det råder inget tvivel om att Moderaterna för en annan agenda än den Socialdemokratiska, och det är tur det eftersom skatterna började närma sig direkt skadliga nivåer. Samtidigt har man insett att det inte är möjligt att förändra Sverige utan att först närma sig mitten. Det innebär att man får offra en del traditionella moderata och frihetliga värderingar till förmån för att få behålla makten. Det är en klok strategi även om det förstås irriterar en del av den traditionellt mer högerinriktade väljarbasen.

Peter Andersson sa...

jag har den egendomliga uppfattningen att man ska säga vad man vill och vad man tycker. Att säga ett och göra annat leder alltid fel. För alla.

p