torsdag 19 mars 2009

Mörker över utanförskapets Sverige

Arbetslösheten fortsätter stiga. Nu har den "jobbpolitik" som den nuvarande regeringen är vald att driva havererat totalt. 8 procent är nu utan arbete och ännu har inte alla varsel trätt i kraft. För fösta gången på över fyra år har sysselsättningen minska med över 70.000 personer. Värst drabbade är de metallare som statsministern ofta vill appellera till och den byggsektor som bostadsminister Odell snuvade på investeringsstöd till hyresrätter. Marknaden skulle fixa byggande, var hans ohållbara tes.

Två saker hör jag särskilt uppmärksamt i ett Rapportinslag. Först att reportern talar om "arbetslöshetens kostnader" som snart uppgår till lika mycket pengar som det stimulanser som regeringarna i Europa inte vill satsa på. Minnet söker sig tillbaks till debatten Sahlin-Reinfeldt där jag hörde Mona kräva besked om hur moderatledaren såg på det. Inget svar från moderatledaren. Det andra jag noterar är att USA nu, med Obama i Vita huset, snart sägs passerat Europa i ambitioner när det handlar om samhällets ansvar för jobb och välfärd. Sveriges statsminister slår fast:
- Det finns inga budgetpaket som kan ta oss förbi detta
Det babblades om jobb och utanförskap fram till september 2006. Därefter sattes skattesänkningar i första rummet. Det talades om utanförskap fram till september 2006. Sen riktades fokus på det Reinfeldt slog fast långt före valdagen. Strukturförändringar, som ex privatiseringar, ska genomföras direkt efter maktskiftet. "Det vi gör då kommer sossarna att ha väldigt svårt att ändra på, var teorin." Jobbpolitiken ställdes åt sidan, just i ett läget då den skulle ha behövts som mest. Nästa steg närmar sig: välfärdskrisen som slår mot skolan, vården och omsorgen när regeringen slår undan benen på kommunsektorn. Om detta verkar man inte ha något att säga. Än mindre göra något åt.

Läs Karins blogg. Sjölander om kommunjobben. Alliansfritt Sverige, Krassman,
Läs alltid sammanfattningarna från S-bloggare hos Johan.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,