fredag 27 februari 2009

Mot avgrunden i krisernas Sverige?

I sitt första utspel markerar (S) partisekreterare Ibrahim Baylan på Newsmill att valet 2010 kommer att handla om jobben. Jag tror han träffar rätt. Han gör dessutom detta en dag när finansministern tvingas beskriva det ekonomiska läget som att "Vi befinner oss i en lång, kall och mörk vinter." Eller som i DN ekonomi, "det är tjäle". Samtidigt är han tillsammans med regeringskollegorna en man som bordlägger alla åtgärder. Svensk fordonsindustri - kollaps. Ärendet bordlagt. Svenskt byggande. Ras! Ärendet bordlagt. Svenska varsel i höjden. Åtgärder bordlagt. Hot om välfärdskris i kommuner och landsting. Ärendet bordlagt. Stora behov av investeringar i infrastruktur och ledig arbetskraft. Ärendet bordlagt?

Statsministern tillåter sinnet att falla till djupt bekymmer. Det är han som borde svinga klubban i regeringsbordet i högt tempo för att få fram åtgärder för jobb och tillväxt. Men här rockar det verkligen inte fett. Förhoppningsvis läser statsministern, eller i alla fall hans rådgivare, de frågor Ibbe ställer i sin Newsmill-artikel:
Varför vill inte regeringen rädda svensk fordonsindustri? Varför vill inte regeringen investera i välfärden så att inte de uppsägningar som nu hotar behöver genomföras? Varför har regeringen lagt ner 70 procent av all utbildning för nya jobb? Varför har regeringen trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan och vad ska den göra åt det? Och när blev passivitet detsamma som regeringsduglighet?
Någon kanske tycker att det bara är taskigt att skälla på Reinfeldt och Borg. Det är ju en internationell lågkonjunktur. Visst. Men dels måste svenska folket kunna räkna med en regering som agerar i svåra tider. Det gör inte den nuvarande. Men man förtjänar också rejäla utskällningar eftersom hela maktbasen bygger på den krisbild man målade upp, som man hävdade att dåvarande regeringen ansvarade för och som i själva verkat var en kraftig högkonjunktur med växande antal jobb. Och de allvarligaste: Den borgerliga alliansen hade inte tillstymmelse till reservationer inför framtiden, att det skulle kunna bli kärvare, före valet. Det är nu utanförskapet kommer på allvar. Om detta har Reinfeldt och Borg pladdrat mycket och handlat väsentligt mindre.

Ser ett inslag i Rapport från Delicato i Huddinge. "När företagen minskar personalen blir det mindre kakor i personalrummen. VD påminner mig om Olof Palmes exempel med Ludvig Svenssons gardinfabrik som gick så bra när byggandet hölls uppe. Inget av det tänket finns hos nuvarande regering.

Läs mer:
Knuff om krisen
Helle Klein, Ett hjärta rött,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Sverige är påväg mot sammanbrott.

Dom som kommer få ta den största smälleni slutändan blir politikerna,, om dom inte har en escape plan lol.