fredag 26 oktober 2007

4 november - en söndag för Burma

Glöm inte stödet till Burmas folk. Besök "4 november - en söndag för Burma" här.
Anslut dig också och visa ditt stöd till Facebook-uppropet för Burmas folk.

Och sist med inte minst: Delta den 4 november!


Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag 24 oktober 2007

Hångel, svartbyggen och makten i Sverige...

Hör TV4-chefen Gummesson i Studio Ett som inte fattar ett dyft av kritiken mot den hånglande reportern på kanalen. "Vi befinner och i en krogmiljö och vid midnatt" förklarar han bilderna i Aftonbladet. När han sen får fråga efter fråga om händelsen och om lämpligheten upprepar han samma enfaldiga talregel. Skandalen, en ny i raden för statsminister Reinfedlt, kommenteras bra av Magnus här och här. I morgon ska den hånglande reportern kommentera den moderata partistämman i Gävle. Inte helt osannolikt sker det med utgångspunkt från material och utspel som riggats av kysspartnern och statssekreterare Ulrica Schenström. Trovärdigt?

Det räcker inte med den händelsen. Samma dag blir den nyutsedde handelsministern nekad bygglov av Ekerö kommun för en lyxsvartbygge. Jag vågar lova: enländet och floran av skandaler är inte slut med detta. Hur mycket Fredrik Reinfeldt än vill ägna tiden till politiska kommentarer.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

S-v-mp tillsammans i regering?

Svd berättar om samtal mellan s-v-mp om koalitionsregering. Måhända känns det inte alltför revolutionerande för oss som har sett den alliansen ganska naturlig i kommun- och landstingspolitik. Visst, det har funnits dem som gärna sett en breddning av samarbete över blockgränsen. S och Fp till exempel, som i Haninge, eller västra Götaland. Men frågan är om inte det projektet är rejält dödsdömt efter alliansens bildande. Både alliansen i sak och den politik de bedriver talar emot. Mer fasta former på nationell nivå med ett alternativ som har mycket brett stöd hos befolkningen och som innehåller värderingar om både rättvisa, miljöhänsyn och tillväxt känns onekligen som ett vinnande team inför valet 2010.

Det krävs förvisso en hel del av alla partier: att socialdemokrater som varit vana med den egna regeringsmakten blir mer lyhörda och öppna för samarbetspartiernas åsikter. Att miljöpartisterna får lite ordning på sina ibland obegripligt oorganiserade strukturer. Att vänsterpartiet skrinlägger fantasiförslag om satsningar som aldrig kan finansieras. Utan att för den skull skrinlägga politiska visioner, bör tilläggas. Det har partier alltför ofta tvingats göra i det politiska vardagsharvandet.

Tydliga skillnader mellan alternativen är en fördel och vinstlott för väljarna på valdagen. Två tydliga "paket" att ta ställning till. Två vägar för Sverige att stega vidare på. Att nära 60 % av svenska folket idag ger sitt stöd för den nya alliansen, s-v-mp är en bra start på en lång valrörelse.

Intressant
? Andra bloggar om: , , , , ,

tisdag 23 oktober 2007

Förslag om sprutbyte nedröstat av landstingsalliansen

De senaste dagarna har medierna berättat att Stockholms verkar kunna ställa sig positiva till ett sprutbytesprogram. Moderaterna lär ha backat från sitt tidigare nej och i alla fall acceptera utredning. Så icke, än så länge, i landstinget. Så sent som idag röstade allianspartierna ner ett förslag från S-V om ett uppdrag att ta fram underlag för en ansökan till Socialstyrelsen om att starta sprututbytesprogram. Ett nej utan en kommentar, utan en förklaring, utan någon som helst argumentation. Om nej-sägandet sitter i väggarna eller är ett kitt för att hindra inbördeskrig i landstingsledningen är svårt att säga. Men att det är förbannat tragiskt för stadens och regionens missbrukare.

Frågan nyligen kommenterad också av Louise.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , ,

måndag 22 oktober 2007

Stöd uppropet Stoppa Vårdslakt Stockholm

Facebook finns nu gruppen Stoppa vårdslakt Stockholm. Ge ditt stöd till uppropet genom att anmäla dig här. (enkelt att skaffa konto på Facebook för inloggning) Syftet är att väcka opinion mot det hot som det så kallade "vårdval Stockholm" utgör för delar av Stockholms län som har högre sjuklighet och ett behov av förstärkt, inte försämrad, vård. Vi ser nu efter de första givna tillstånden att de nya etableringar som tillkommer görs i redan läkartäta delar av länet, som Stockholms innerstad/Östermalm. 15 kommuner i länet får inte några nya vårdgivare. Och när de viktiga tillskotten som idag ges till områden med ett tyngre sjukvårdsbehov försvinner riskeras faktiskt en rejäl försämring av vården till dem i länet som egentligen har behov av mer resurser till närsjukvården.

Det är inte fel med valfrihet, tvärt om. Men när den styrande moderatledda alliansen i Stockholms läns landsting nu ska ge ersättningar till vårdcentraler som bygger på "likhet" blir det galet. Behoven är olika - det kräver också fördelning av vårdens resurser med det som utgångspunkt. De styrande gör alltså tvärt om! De som gått med i gruppen ställer upp på att vara första linjens försvar av principen "vård efter behov" och första linjen som med kraft tänker kräva en god vård efter behov till hela befolkningen. Anslut dig du också!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,

torsdag 18 oktober 2007

S, V, Mp - snart 60% - Före dagens partiledardebatt

Det är resultatet på valdagen som avgör vem som styr. Opinionsmätningar ska inte användas för att försöka rucka på väljarnas dom bakom valbåsen. Men frågan är hur länge man som grundmurat övertygad om detta kan vänta med reaktioner när det ser ut som den nu gör. DN som visar att s,v,mp närmar sig 60% av väljarkårens stöd.

Finns det en gräns när man faktiskt måste börja ifrågasätta sitt existensberättigande som alliansregering? Att Reinfeldt själv skulle överväga sånt är löjligt att tro men en så förkrossande utskåpning av en orättfärdig politik borde ge kraftiga skakningar i den tidigare så kaxiga allianskonstruktionen.

Dagens partiledardebatt visade utan tvekan att väljarna gör riktiga bedömningar. Alliansens politik klarar inte på en punkt ett möte med verkligheten. Teorierna om fler jobb genom slag mot sjuka och arbetslösa faller sönder. Så fortskrider sönderfallet till fler områden. Maud pratar och pratar och gör ingen gladare. Hägglund talade om Sahlin som "tyst som Berlinmuren" och fick inte riktigt ihop tråden. En debatt av många. Men en rasande seger för Mona som bekräftar det rimliga i att vänsterblocket når 60 procents väljarstöd. Måtte det hålla i sig.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

onsdag 17 oktober 2007

Facebook, vårdslakt och minskat antal blogginlägg

Nepp. Det är inte bara de två senaste dagarnas Facebook-etablering som skapat hål i mitt bloggande. Jobbsökerier, möten, fler möten och ännu fler möten påverkar också. Här är i alla fall ett inlägg för att visa min fortsatta existens. Skapade nyligen en liten grupp på Facebook på temat Stoppa vårdslakt Stockholm. Där kan du också bli medlem och visa ditt raseri över hur man så hänsynslöst för över vårdens resurser från sjuka till friska, från ytterområden till innerstad och fullständigt skiter i att lyssna på synpunkter. Till och med skiter i de vårdcentralschefer som sliter hårt i tunga områden och som nu känner en närmast övermäktig uppgift när de särskilda resurserna rycks bort.

Helt klart är att det blir fler vårdenheter där i kvartering längst Strandvägen, runt Svenskt näringslivs huvudkontor och den där berömda lysbilsbutiken. Men Flemingsberg, Vårby och Fittja står inför stora problem där risken för vårdslakt faktiskt är reell om man inte klarar ekonomin. Ja, det är för djävligt.

För övrigt...va´Mona Sahlin helt sagolikt bra i dagens partiledardebatt....

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , , , ,