lördag 10 mars 2007

Vart tog borgerlig politik vägen?


När DN:s ledarskribenter analyserar framtiden, med sikte på valet 2010, har man både rätt och fel. Visst blir det en spännande mandatperiod med politiska kamper mellan Reinfeldt och Sahlin. En offensiv socialdemokrati i opposition behövs. En opposition som ger svenska folket möjligheter att vara med och formulera en inspirerande framtidsvision. En opposition som antar den svåra utmaningen att hålla väljarnas minne vid liv om det dukade bord man lämnat efter sig. Ett regeringsalternativ trovärdigt därför att det inte bara har pratat regerande utan praktiserat det så länge "någon kan minnas". Och ett socialdemokratiskt parti som stärker folkrörelsesjälen samtidigt som den professionella kampanjpraktiken blir än mer slagkraftigt. Inte så illa....

Men DN gör ett grundläggande fel i sin egen analys.
En vanlig analys, omhuldad av bland andra Göran Persson, är att den svenska väljarkåren har en strukturell vänstermajoritet. Partiet som låter som godaste socialdemokraterna vinner. Så långt rätt. Men undertonen i ledaren verkar ändå vara att den nuvarande alliansregeringen skulle stärka sin ställning genom att föra en mer borgerlig politik. Att så att säga ta fasta på Allt fler väljare blickar utomlands och jämför, vill ha större utrymme för egna livsprojekt, ser att välfärd, valfrihet och lägre skatter mycket väl kan kombineras.

Den analys moderaterna gjorde, som var grunden för valsegern, nedtecknades ju av statsministern redan i början på 90-talet. Den låg till grund för Alliansens budskap. Den präglar hela den moderata valstrategin som är mycket långsiktig: I Sverige kan man inte vinna val på borgerlig och moderat politik. I Sverige är värderingar som moderaterna står för inte gångbara i ett val. "Ska vi vinna måste vi låta som sossar och låta vår egen politik stå tillbaka. Det tar längre tid men är den enda vägen..." Så lät högern som vänstern i ett land i full utveckling och väljarna vågade byta, om än med mycket liten marginal. Frågan är väl vem som idag står för den politik och de värderingar som DN:s ledare alltid pläderat för?

Intressant
: Andra bloggar om: , , , ,