lördag 31 mars 2007

S framtidspolitik får inte hamna i långbänk

Det känns verkligen som en bra start, efter kongressen. Socialdemokraternas tillsatta arbetsgrupper, idag redovisade i bl.a. DN och i SvD. Med utgångspunkt från valanalysen och, gissar jag, inriktningen i Mona Sahlins linjetal vid kongressen, ska partiet utveckla sin politik på viktiga områden. Det viktiga är naturligtvis politiken. Jobb, välfärd, klimat och miljö, utrikespolitiken. Men också sammansättningen signalerar en inriktning som inger hopp. Här har inte sett något behov att storrensa för genom helt nya företrädare markera en ny tid. I stället verkar uppdragen utgå från en s-politik så förankrad i den svenska folksjälen att till och med Reinfeldt och Alliansen var tvungen att ansluta sig, i alla fall retoriskt. Att det breda stödet inte är påhittat markeras också av de tydliga förändringarna i opinionen redan ett halvår efter valet. Den regering som fick förtroendet misstolkade detta. Svenska ville inte ha slagen mot de utsatta. Det "time to change"-mandat de gavs var inte för att ta högersvängar.

Ibland blir den offentliga debatten om politikens inriktning ganska töntig. Så har ofta "förnyelse" blivit synonymt med lägre a-kassa, hårdare tag, fler privata alternativ, sämre arbetsrätt och lägre skatt. Att den "förnyelsen" avvisas och i stället utgår från en stark välfärdspolitik är positivt. Redan något val på 60-talet använde partiet kombinationen erfarenhet och förnyelse. De två komponenterna sammanvävda, inte uteslutande varandra.

Utöver de sakpolitiska grupperna har partiet ett jättearbete att göra för att förändra sin bild hos väljarkåren. Att vinna val på jobben, välfärden och miljön går säkert men försvåras ofantligt om inte basen i form av starka karaktärsdrag finns där. (precis som trovärdigheten vad gäller ekonomisk politik) Det måste vara en viktig uppgift för alla arbetsgrupper samt för partiledningen i stort OCH för oss på lokalt och regionalt plan att väva in detta naturligt i vårt arbete och i vår kommunikation. Kort uttryckt, hur får vi bort en stämpel att vara byråkratins försvare, ett myndighetsparti som står för förbud och kontroller. Hur visar vi tydligare att vi är ett framtidsinriktat, hederligt parti alltid i opposition mot orättvisor.

Valanalysen har en annan viktig signal: Man skriver att "Under hösten 2004 och i än högre grad våren 2005 förlorade många väljare till moderaterna. De flesta av dessa förändringar...kvarstod även på valdagen". Slutsats: "Valen vinns mellan valen". Här finns inte utrymme att sitta alltför länge i interna grupper och slipa formuleringar, presentera förslag till kongressen hösten 2009 för att sedan ha ett valmanifest klart i slutet av augusti 2010. Det är från NU och framåt som politiken, värderingarna och visionen för framtiden måste kommuniceras. Då är tiden tämligen knapp och kan inte hänvisas till den fälldinska långbänken.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

Jonas Gifting sa...

Despoten är borta! Vi kan göra som vi vill! Med en fiffel-tant som partiledare ska socialdemokratin bli folkpartister...