fredag 9 mars 2007

Rena snurren om krogsvängen...

Ulf Kristersson, min antagonist från 80-talets sörmländska politiska bataljer mellan höger och vänster, måste ha drabbats av en tillfällig förvirring dessa dagar. Hans kommentarer om alkoholbehovets tillfredställelse utifrån vår matkultur nämndes i SvD i förrgår. . Det bemöts också i dagens SvD av bland andra folkhälsoministern. DN tar också upp krogarna.
Kristersson är som bekant socialborgarråd. Med ansvar för stockholmarnas sociala situation, för barnens uppväxtvillkor och mycket annat. Därför är hans utspel om krogöppettider mycket märkligt. Om han hade suttit på en öde ö, utan möjligheter till kommunikation hade det funnits förklaringar till informationsbristen. Då hade man kunnat ha större förståelse för den. Men nu??
Jag förstår dilemmat. Det är en radikal skillnad mellan ex. moderaternas principiella syn på frihet, bestämma själv, kan själv...mot vad som faktiskt måste göras om man är politiker som tar ansvar. Eller snarare...om man är vuxen i samhället Sverige och tar ansvar för sin omgivning.

Det är fullständigt solklart att mer alkohol ger fler brott. Våldsbrott. Mot kvinnor och mot barn i hemmet. Mellan grupper på stan. Det är fullständigt solklart att sjukvården såväl som Krister- ssons egen socialtjänst och missbruksvård får bära stora kostnader för att ta hand om den som har använt sin frihet lite väl mycket och fått i sig för mycket. Om det som en del undersökningar visar, är exakt 20 miljarder eller exakt 30 miljarder i kostnader för samhället kanske inte är det viktigaste. Vi vet att det kostar. Vi vet också av alla rapporter vi får om folkhälsan att konsum- tionen måste, säger måste, minska om det inte ska gå helt över styr. De senaste tio åren har alkoholkonsumtionen ökat med 39% för män och 25% för kvinnor i åldersgruppen 18-29 år. Det är fullständigt ohållbart och ett socialborgarråd borde ta det på stort allvar.

Ibland sägs det vara frihet att få kröka natten lång. Frihet är kopplat till ansvar. Den enes frihet kan vara den andres ofrihet. Eller för att ta krogfallet. Det gäng på knappt myndiga ungdomar som lördag, söndag och ibland vardag, använder sin frihet till att kröka på krogen runt hörnet, har en stark tendens att också inkräkta på min och mina grannars frihet att sova. Här sätts min frihet ur spel (och kanske 100 grannars) av det gäng på 5-6 personer som vill använda sin frihet att kröka. Och som nu i staden ska kunna göra det hela natten? Att vara politiker handlar ibland om att göra avvägningar mellan olika frihetsintressen.

Om jag tolkar Kristersson välvilligt är analysen att bråk uppstår vid stängningar. Slutsatsen är då att stängningstiderna ska förskjutas framåt morgonkvisten. Rimligen borde alternativet också finnas att i så fall stänga en del krogar tidigare..? Om man tror sig undvika våld vid olika stängningstider? Sen kan jag inte låta bli att ända ha mina funderingar kring den som önskar utsträcka sin alkoholkonsumtion från låt oss säga fem på morgonen till ...sju?...åtta?. Man behöver inte vara alkoholläkare eller IOGT:are för att tycka att det är något som har gått snett om alkoholsuget slår till vid de tidpunkterna. Kanske läge då att prova Non- Alcoholic....?

Andra bloggar Intressant om: , , , , ,

3 kommentarer:

Jonas Barkå sa...

Går du och dina grannar och lägger er vid precis klockan fem på morgonen?

Jonas Barkå sa...

"Rimligen borde alternativet också finnas att i så fall stänga en del krogar tidigare..?"

Du kanske inte är ute så mycket på krogen, men många stänger helt frivilligt före fem. Men frivilligt finns kanske inte i din tankevärld. Krogarna ska stänga på den lagstadgade tidpunkten, varken tidigare eller senare.

"Sen kan jag inte låta bli att ända ha mina funderingar kring den som önskar utsträcka sin alkoholkonsumtion från låt oss säga fem på morgonen till ...sju?...åtta?"

En av anlednngarna till att många krogar inte har öppet ens till fem är just att folk dricker så lite frammåt morgonen. Här har vi frivilligheten igen, man behöver inte dricka mer för att man är kvar längre på krogen.

Anonym sa...

Det är faktiskt inte öppettiderna som är problemet. I dagens samhälle behöver man nästan inte gå ut, man kan göra nästan allt framför datorn.

Krogar är heller inte bara alkohol. Det är umgänge och musik också.