måndag 5 mars 2007

Ordets makt i politiken...

en bloggare i aktion...
Jag läste att moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har plitat på en bok som lanseras vid partiets kommunala rikskonferens nästa vecka. Det ska onekligen bli en spännande läsning. Av rapporter att döma i bl.a. Ekot har också vi sossar en del att lära och ta till oss av de moderata tipsen. "Tala samma språk", t.ex, både på riksnivå och lokalt.

Det finns ett drag som är oroande när boken blir ledstjärna för moderata företrädare. Ett exempel. Om man sänker ersättningen till den som blir arbetslös, ska moderat inte säga så. I stället ska det heta att "man får mer om man jobbar".

Den redan tillämpade principen gav ju framgång men skrämmer. Det hör i och för sig till att man använder ord som beskriver det positiva i den egna politiken. Att orden målar den positiva bilden av det man står för. Men för att travestera Olof Palme: "M
an bör kalla saker och ting vid deras rätta namn." Och ger man arbetslösa eller sjukskrivna en lägre ersättning, minskar den, försämrar den, så borde man som politiker vara karl/kvinna nog att stå för det.

Att förändra orden, som ska förändra bilden, som i slutändan ska ge fortsatt regeringsmakt. Det är tankelinjen. Ett upplägg som med stor sannolikhet har formulerats utifrån noggranna mätningar om väljarnas uppfattning. Där har säkert också kommit fram att "privatisering" ses som ett negativt begrepp. Med den tillämpade principen om ordvändning ska man därför från och med nu använda begreppen enskild.

Svenska folket har all anledning att framöver granska det moderata språket. När man gör det finns dock en faktor där moderaterna ska ha stor kredit: Den öppenhet i vilket partiet gör både förändringen av politik och av organisation/kommunikation. Där har andra mycket att lära.

Andra bloggar Intressant om: , ,