söndag 18 mars 2007

Monas linjetal en första seger


Så är talet levererat. Visionärt och framtidssikte. Ideologin, på djupet och invävd i viktiga poli- tikområden. Jobb, välfärden, solidaritet och rättvisa. Det gröna folkhemmet. Ombuden gav nog den mest högljudda applåden när Mona för (femtio)elfte gången vände sig till moderat- ledaren Reinfeldt med en ödmjuk bön om att få mötas i debatt. När Mona uppmanade till ett aktivare antidiskrimineringsarbete och när hon krävde höjda kvinnolöner i vård och omsorg markerade kongressen också sin uppslutning med kraftiga applåder. Och alldeles naturligt blev applåden kraftig när Mona varnade Sveriges kvinnor för att moderaterna och Reinfeldt nu ska börja jaga dem. "Spring", uppmanade hon.

Det var en lämplig balans mellan egen politik och angrepp på motståndaren. Där kan man hoppas att talet blir en illustration av hela partiets sätt att kommunicera, också i opposition. Den största delen om vad vi vill själva, både ideologi och sakfrågor. Angrepp på inte minst moderat- erna, dels därför att det är en oppositions uppgift men också för att visa de skillnader i politiken som är en förutsättning för att väljarna ska kunna göra sina avvägningar.

Mona tog utgångspunkten i friheten. Säkert kommer en och annan kommentator att hävda att S nu försöker ta det moderata hjärtebudskapet. Det är förstås både fel och historielöst. Det har alltid varit vår utgångspunkt. Och jag gissar att Mona kanske inspirerats av Ingvar Carlssons anförande till Göteborgs arbetarekommun i början av 80-talet där Carlsson utvecklade social- demokratins frihetssyn. I talet också ett besked om att Margot Wallström och Jan Eliasson nu i en arbetsgrupp ska utforma socialdemokratins politik inför EU-parlamentsvalet. Samtidigt ska ett brett rådslag genomföras om partiets politik för framtiden. BRA!

Monas avslutning (talet refererat bla på DN:s och SvD:s hemsida) gav nyckelord inför partiets kommande arbete, som trygghet i förändringen, nyfikenhetens betydelse, självförtroende, en mix av både ilska, lust och glädje. Förändring och förnyelse där vi "omfamnar äventyret". Mona Sahlin har levererat ett tal vars innehåll förtjänar att ligga som karta när partiets mejslar fram sin politik för framtiden.

Andra Intressanta bloggar om: , , ,