söndag 18 mars 2007

Mona i Agenda

Den tuffa men, gissar jag, samtidigt oerhört betydelsefulla helgen avslutade Mona Sahlin i SvT:s Agenda. Analys av kongressen och av hennes tal. Kommentarer av Stefan Lövdén, IF Metall och Sacos Anna Ekström samt inslag med ombudet Anna Kettner från Stockholm. Till det, också de väntade frågorna om "vad säger du om Görans uttalanden, vad skiljer din och Görans ledarstil, ska ni höja a-kassan och hur ska ni fixa jobben".

Mona beskrev förändringsuppgiften med att vi nu ska fylla vägen med alla steg. Den politiska kursen är inget färdigt utan de enskilda stegen ska växa fram i diskussioner om exempelvis om jobben och segregationen. Mona betonade att "vi är inte aktiebolaget politik..." med, får man förmoda, adress till Reinfeldt. Frågorna berörde också det faktum att partiet tappat storstäder- na mer än övriga landet. Storstaden med sin speciella miljö, effekterna av globaliseringen, otrygghet, segregation och stora klyftor. Storstäder där arbetslösheten slår till där det samtidigt är dyrt och kraven större. "Vi kan brukssamhällets historia men inte den pulserande storstadens.." Hon framhöll att det är viktigt med bryggor mellan grupper. Den generella välfärdens betydelse. Tvivlar medelklassen på att skattesystemet klarar av det är det olyckligt och skapar rädsla.

Jag noterade själv det Anna Ekström SACO pekade på i programmet: en viktig förklaring till att hennes medlemmar inte röstade socialdemokratiskt var att partiet inte var tillräckligt tydlig när det gäller kvaliteten i välfärden. Jag fick direkt tankar om det. Dels hur tydliga och samstämmiga väljarna alltid är om att kvaliteten i skolan, i vården och omsorgen betyder oerhört mycket för deras val av parti (det har väl alliansen nu fattat också..) Jag tänkte på Sundsvallskongressen där jag var ombud. Det var efter krisen. Nu skulle reformerna kunna presenteras så smått: Det vi slog fast var viktigt: först välfärdens verksamheter....Kanske förvirrade vi väljarna med att åter i 2006 års valrörelse svara "lägre maxtaxa" när vi fick frågan om vad som var viktigast i vår förskolepolitik?

Ord att minnas från Mona i programmet, ungefär: "en politiker får inte bara vara en vindflöjel som följer med opinionsvindarna...vi har också ett uppdrag att försöka övertyga..."

Andra Intressanta bloggar om: , , ,