lördag 10 mars 2007

Moderat kulturpolitik gör Sverige mörkare...

Ibland kan det vara besvärligt för ett parti som sitter i regeringen när företrädare gör utspel som stör den bild man vill sätta. Under fredagen kunde den som i mediebruset hittade det, se de moderata kulturpolitikerna formulera sina önskemål. Bland andra berättade DN:s kulturbilaga om detta. Det mest uppseendeväckande var väl att moderater verkar ha gått omkring på landets bibliotek och räknat höger- vänsterböcker. Man har dragit slutsatsen att biblioteken köper in alldeles för lite högerlitteratur, alternativt för mycket vänsterböcker. Det måste vi ändra på, tänkte moderaterna och genom Mats Johansson uttalade man sig i Kulturnyheterna. Det vore spännande att få se den moderata avcheckningslistan. Vilka böcker som markerats som godkända och vilka som stämplats som vänster. Står vi snart inför ett moderatinitierat bokbål runt om i de svenska kommunerna?

Moderaterna föreslår också att biblioteken ska kunna ta ut avgifter. Efter att ha avskaffat muséernas gratis-éntre-reform, en succé i sig, ska nu den lånade boken få sitt marknadspris. Stödet till förlagen ska bort och ersättas med stipendier och inom filmproduktionen ska anslagen förändras på samma sätt. Därtill ska filmcensuren tas bort, något som moderata ungdoms- förbundare har krävt så länge jag kan minnas.

Hade kulturministern fortfarande burit efternamnet Stegö Chilò hade de moderata förslagen kunna genomföras "rakt av". Men som bekant tvingades hon avgå efter ett decennium av licensskolk, något som det förra statsrådet tyckte att vi väljare borde ha accepterat. Att den sittande kulturministern verkar ha en sundare inställning till det mesta känns skönt. Men oavsett det så bär den moderata kulturpolitiken fortfarande ett torftighetens adelsmärke.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , ,