tisdag 6 mars 2007

Ministerpladder eller Federliy ingen hjälp för flyktingar

I medierna talar de om solidaritet och integration. Bland annat på DN debatt där de två statsråden Sabuni och Billström lovar en utredning. Precis när jag läser igen artikeln dyker ett pressmeddelande från Folkpariet upp. I Västmanland ska alla kommuner enligt partiet vara positiva till flyktingar. Det kanske är en tillfällighet, men jag tror inte det. Ännu en folkpartigrej i medierna samtidigt som den svenska verkligheten talar ett annat språk. Samtidigt synes en spricka i Alliansen finnas. Den unge alliansföreträdaren Federly, moderat centerpartiet, gör mottagandet av flyktingar till en fråga om hur stort väljarstödet är för Sverigedemokraterna i kommunen!!

I takt med statsrådens ordflöde jobbar några kommuner på med det praktiska mottagandet. Försöker få bostäder, skaffa jobb och introduktion, står i beredskap med hälso- och sjukvård, har höga ambitioner för barnens trygghet när de kommer, för deras språkutveckling och jobbar på stenhårt för familjernas trygghet. De står för den där praktiska solidariteten med de som sökt en fristad i Sverige. Där skiljer det som bekant stort mellan kommunerna. Med några undantag kastar borgerligt styrda kommuner som Reinfeldts Täby, som Ekerö, Danderyd, Vaxholm och skånska Vellinge dörren i ansiktet på den flykting som, om de skulle, "väljer" att bo där. En tydlig bild får man i dagens Svd. Där hänger skylten "mottagandet inställt" på dörren till kommunstyrelseordförandes tjänsterum i många av de alliansstyrda kommunerna. Samtidigt som kommuner som Botkyrka, Huddinge, Södertälje och Haninge fortsätter att det största ansvaret för att förverkliga det statsråden ovan bara pratar om. Det verkar som om det spelar roll vem som styr i kommunen, vad man har för vana och erfarenheter och om man har byggt bostäder.

Därför blir statsrådens inlägg bara ett tröttsamt pladdrande för att slippa undan att ta de egna partivännerna lokalt i örat. Det motiveras med att det är den enskilde flyktingen som själv ska få "välja". Man suckar! Att vara överens om målen om en human flyktingpolitik verkar lätt, men svårare är det när det ska genomföras. Möjligen hade nyanlända flyktingar varit mer betjänta av om Sabuni hade lagt sitt departementsanslag för konsultupphandlingar på att utveckla sin politik i stället för att ägna tiden och nio konsulters tid till ett lämpligt namn för ett redan misslyckat departement.

Andra bloggar Intressant om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför måste du, och alla andra politker, andvända termen "flyktingar" om alla invandrare när det i själva verket bara är SJU!!! procent av invandrarna som ÄR flyktingar enligt FNs stadgar.

http://www.migrationsverket.se/swedish/statistik/siffror.html

De 93% ekonomiska migranter som kommer ska givetvis inte särbehandlas utan får bosätta sig efter egen förmåga.

Anonym sa...

Din arikel diskuterar hur man forsoker hantera att stort problem. Problemet har vi, svenskar, (politikerna) sjalva skapat. Jag undrar varfor du tycker att vi ska ha en oerhort stor mass invandring som vi har idag? Ar det nagra fordelar for Sverige, vilka? Ar det inte viktigt att kategoriser folk korrekt, tex de som komemr med falska papper och har betalt tusentals dollar ar ju forstas inte flyktingar? Ar det inte en oerhord fordel om riktiga flyktingar fran tex somalia kan fa fristad nara sin hemort, tex en annan del av landet eller i grannlandet, ar det inte en stor nackdel att sanda flyktingar till andra sidan jordklotet? Som exempel menar jag om man betalar 2000 dollar for en flybiljett, sa skulle den summan racka till mat och husrum nara somalia for manga hundra flyktingar. Haller du med om det?

Anonym sa...

De demokratiska partierna måste tillåta en öppen debatt inom sina respektive partier hur invandrar/flyktingpolitiken ska se ut. Som det nu är vågar ingen säga sitt hjärtas mening. Se upp för detta. För väljarna verkar ha tröttnat på allt hysch-hysch i den fastlåsta situation som råder. De enda som vinner på detta är SD. Och de är väl de sista man önskar framgång?