torsdag 8 mars 2007

Miljön före givna, politiska poäng...

Ännu en morgon med statsministern "överallt", till frukostkaffet. Åter klimatfrågan i fokus, både på DN: debatt och i SvT:s morgonsoffa. I allt väsentligt är det naturligtvis bra att också Reinfeldt talar miljöfrågor. Det är också värt ett erkännande, det han upprepade ett antal gånger i morgonsoffan: Det har redan gjorts mycket. Sverige ligger långt framme redan nu. Vi ska fortsätta (den väg s-regeringen slog in på..min anm) utvecklingen när det gäller förnybar energi, energieffektiviseringar i bostäderna m.m. Så, lycka till i Bryssel, Fredrik. Det är min verkliga önskan och du har vad jag förstår hela riksdagen till stöd bakom ryggen.

Samtidigt...måste man ändå känna en viss frustration över detta. Hur mycket efter får vi tillåta en statsminister att komma? Den förre statsministerns stora "introduktionstal" på extrakongressen 1996 (!) handlade om det Reinfeldt nu har kommit till insikt om. Likaså Perssons stora tal om hållbar utveckling på den stora hållbarhetskonferensen Envisions i Västerås 1999.(talet finns här) En viktig inspiratör både då och därefter var miljödebattören Stefan Edman, tillika ordförande i den förra regeringes oljekommission som satte höga mål för klimat- och energiarbetet. Hans tankar och erfarenheter är värda att tas tillvara också nu.
(se ex intervju i senaste Tvärdrag)

Men nu då? Ja, kanske är det bäst för Sverige och för miljön att bita ihop, att känna glädje över att Sverige nu kan enas kring en offensiv miljö-, klimat- och energipolitik. En linje som vi och andra har drivit länge. En hållning som moderaterna nu i alla fall i ord ansluter sig till. Kanske borde man svälja kritiken mot Reinfeldt. Även om han gör sig förtjänt av den, som till exempel i gårdagens medier när det inte tog många sekunder innan han betonade att det finns forskare som inte ser något klimathot. Och möjligen ska vi sossar hålla god min, hålla tillbaka den blandade ilskan och kanske skadeglädjen över att moderaterna nu också har fattat allvaret. Möjligen ska vi framöver inte vara så noga med att betona att man tidigare sagt nej till alla förslag som man nu säger sig stå för.

Bra för Sverige och viktigt för miljön. Det kanske trots allt ska gå före chansen att ta politiska poäng.

Andra bloggar Intressant om: , , , , , , ,