lördag 3 mars 2007

Leijonborg: hånet mot de arbetslösa som marginalväljare

Folkpartiledaren Lars Leijonborg var i dagens upplaga av Ekots lördagsintervju inte alls rädd för det allt sämre opinionsläget för regeringen. Det går ju bra för Sverige, och det är fyraårig mandatperiod. Förklaringen till nedgången förstår han inte. Möjligen, menar han, kan beslutet om att sänka a-kassan ha gjort några "marginalväljare" sura.

I en mening avslöjar Leijonborg hur regeringen resonerar. Det stämmer också bra med mina egna farhågor för det som nu kan hända i Sverige. Om en större andel av svenska folket kan få både sänkt skatt och del av välfärdsförbättringar (tack före god ekonomi i landet) blir de naturligtvis glada. Samtidigt slår regeringens politik mot kanske en tredjedel av svenska folket, en stor andel men en minoritet utan möjlighet att själva ändra politiken genom sin valsedel. Då blir deras levnadsvillkor avgörande av om den mer välbärgade majoriteten känner solidaritet och också ställer upp på en politik som ser till alla samhällsgruppers intressen.

"Marginalväljare" som arbetslösa, förtidspensionerade och sjukskrivna blir i alliansregeringens och folkpartiledarens värld tämligen ointressanta. Det var det intryck Leijonborg gav i dagens intervju. Det är en tragisk politisk utveckling för Sverige.

Andra bloggar Intressant om: , , , ,

1 kommentar:

dissidenten sa...

SAPs maktstrategi är att parkera den etniskt förankrade underklass partiet medvetet skapat som bidragstagande klienter i form av arbetslösa, förtidspensionerade och sjukskrivna.

"Rösta på socialdemokraterna, annars förlorar ni bidragen" säger sedan partiets företrädare, så att de klienter partiet medvetet skapat "ska ta rätt valsedel".

Ölandsbladets chefredaktör har berättat hur han i höstas var på ett valmöte med Göran Persson i ett område i Kalmar, där det bor mycket invandrare.

Förtidspensionera er, det har ni rätt till! sa Persson och fick mötets kraftigaste applåd.

-----

"När statsminister Göran Persson på onsdagskvällen kom till Kalmar talade han på en enda plats, strategiskt utvald: det invandrartäta Norrliden, ett bostadsområde med trevåningshus i trist grå betong strax norr om Kalmar, för övrigt inte långt från den plats där kineser i kolonial stil skall miljardsata.

Det är inget fel på Norrliden, inte heller på dess invånare; området är ganska idylliskt trots allt med mycket grönt, vuxna träd, ett fint centrum och de sociala problemen är inte särskilt omfattande eller ens påtagliga, men i området bor alltså många invandrare.

Av publiken på uppskattningsvis 2 000 personer var ungefär hälften invandrare.

Perssons tal inleddes och avslutades med kurdiska danser av ett gäng duktiga ungdomar i fina och färggranna kurdiska hembygdsdräkter, kurdisk/turkisk musik skrällde ur högtalarna.

Persson inledde med att i ord måla upp det överflöd som landet nu dignade under; inga problem fanns vid horisonten och vi har aldrig haft det så bra som nu, arbetslösheten var inga problem, nej nu var det skördetid, dags för nya bidrag.

Den största applåden kom efter följande ord från Persson :

- Ni har rätt till förtidspension. Varför skall man spara på förtidspensionärerna. Det är en destruktiv politik. Stoppa därför röstsedeln i den socialdemokratiska valboxen. Ni kan rösta redan i dag.

Jubel, applåder"