tisdag 20 mars 2007

Jobbpolitik: löst prat eller hållbar teori?

Måhända var personligheterna annorlunda än partiledarmötet igår. Men dagens debatt om jobben i Argument mellan Sven-Erik Österberg (s) och arbetsmarknadsministern, Littorin, höll klass. Det var engagerat och samtidigt saklig. Den var ideologisk och de två alternativen blev ganska tydliga. Man kan spekulera om hur diskussionen skulle utvecklats om man först hade kommit överens om att lägga undan valretoriken för ett ögonblick. Om debatten hade förts utifrån objektivt kända fakta. Och om resonemanget om lösningarna hade ställt vissa krav på det som sjukvården kallar evidens. Dvs någon form av forskning eller beprövad erfarenhet som ger legitimitet till en åtgärd. Jag är den siste som dömer ut ideologiska utgångspunkter när politiken ska utformas. Att en stark övertygelse kombineras med fakta är dock ingen svaghet.

Som någon möjligen har sett i tidigare inlägg menar jag ändå att det nu är upp till bevis för regeringen. Nu har pratet om "jobbpolitik" gått hem och gått in i väljarnas öron. Valsegern har redan vunnits. "Jobbpolitikens" retorik fortsätter dock, oavsett samtalsämne. Men kärnfrågan står där naken och obesvarad. Vilken evidens finns för teorin om att sänkta ersättningar ger fler jobb? Var finns evidensen för att avskaffade platser i utbildningar stärker människor inför sitt jobbsökande? Och var i herrans namn finns erfarenheter/bevisen för att sänkta skatter ger fler jobb?

Under en tid hade jag förmånen att prenumerera på Anders Borgs så kallade makromail. Ett alldeles ohyggligt långt mail någon gång då och då, med utvecklades resonemang och teorier om ekonomisk politik. Möjligen låg svaren på frågorna i något av makromailen. Men sorry, Anders: jag måste ha missat det. Reinfeldt upprepade senast i gårdagens debatt att "man säger att jobben kommer", "man menar att sänka bidrag ger fler jobb". Tyvärr är resten av förklaringsmodellen fortfarande dold i strömmen av politisk retorik.

I chatten efter dagens debatt slog Littorin fast att "Samtidigt finns den fler lediga jobb nu än sen man började mäta 1970 - 86000 lediga platser på arbetsförmedlingen. Det vore väl lite väl häftigt att påstå att det, den 20 mars, skulle vara resultatet av maktskiftet. Det tror jag inte att någon seriös hävdar. Och de flesta av oss minns nog att rapporterna strömmade ganska tätt också före valdagen om den positiva utvecklingen. Ja, till och med från det Konjunkturinstitut som efter valet skickade sin GD till Finansen som statssekreterare slog ett par veckor före valet fast den goda utvecklingen. Bland annat med att notera att Sysselsättningen har ökat snabbt sedan drygt ett år. Men,Anders Borg: jag har med stor tacksamhet emot ett makromail som förklarar de obesvarade frågorna ovan. Om du eller Littorin verkligen har svaren...

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , ,