fredag 9 mars 2007

Bilda en ny allians för jämställdhet..(?).


I januari 2001 (ja, politik kräver tålamod) lade jag tillsammans med Emil Högberg en motion i fullmäktige i Huddinge. Vi ville med den försöka förmå kommunen att inte bara jobba för jämställdhet i det korta perspektivet. Vi ville också att man skulle göra insatser med ett längre perspektiv och faktiskt ta sikte på att bryta könsmaktsordningen, något som kräver djupare och mer ambitiösare insatser. Därför ville vi, till att börja med, att Huddinge kommun skulle ta fram ett program för att skolan ger alla elever grundläggande kunskaper i genusfrågor och att de läromedel som används i Huddinges skolor granskas ur ett genusperspektiv. Motionen resulterade i ett antal uppdrag till förvaltningarna både för förskola, grundskola och gymnasiet.

I dagarna får vi i Huddinges förskolenämnd ett rapport om vad som har hänt. Jag ska inte föregå den behandlingen av rapporten. Inte utan viss stolthet ser jag att i alla fall något mer verkar ha gjorts tack vare de uppdrag som gavs med anledning av motionen. Verksamhets- granskningar, utbildning, erfarenhetsutbyte och inte minst ett arbete med att utveckla ett jämställt förhållningssätt är några områden där det har hänt en del.

Frågan är om inte samhällets inbyggda mekanismer som upprätthåller "det gamla" kräver mycket mer än så. Att förändra normer och värderingar tar tid. Där är det en fördel om
alla krafter drar åt samma håll, en styrka om alla partier står eniga. Tyvärr var det inte så i Huddinge. Vi sossar tillsammans med V och Mp och Folkpartiet hade samma ambitiösa linje. Som alltid moderater och kristdemokrater i släptåg någonstans långt bakom. Alldeles för långt bakom...De menade att våra idéer saknade realism, att det var fel utgångspunkt att vara feminist osv. Moderaterna menade till och med att "i sammanhanget går det inte att tänka bort att människor är biologiska varelser..." OoooUPS!

En allians mellan S, v, mp och "Birgitta Ohlsson-falangen" av folkpartiet: Det hade varit en styrka för jämställdheten. M, Kd, C och Jan Björklund-falangen gör ingen feminist glad...
Även om moderaterna enligt Ekot lär vara på väg att också förstå....

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , ,