tisdag 13 mars 2007

Borgerlighetens överlevnadskamp oundviklig...

Om man tillhör en rörelse som nyligen förpassats till tämligen trist opposition, och vissa av oss ut i arbetslöshetens tomma träskmarker, så är det kanske nära till leendet när vinnarna grälar. Och möjligen känns leendet än mer passande när man ser att folkpartiets utspel igår vållar, om inte krigsrubriker, så ändå engagerade kommentarer i media.
SvD:s ledare har en anmärkningsvärd ton: i sin uttolkning av bråket kritiserar den folkpartiet för att tro att en borgerlig politik ger valförlust 2010. Där har SvD missat att hela alliansens tillskapande bygger på de nya moderaterna. Dvs, i tonen i alla fall, mycket mindre borgerligt. Mycket mer sossigt. Och när ledarsidan verkar höja Jan Björklund till ideologisk ledare för alliansen och borgerliga värderingar så stänger i alla fall jag igen tidningen.
I DN finns både ledarsida och en i all hast ihopsnickrad kommentar på debattplats av Ana Maria Narti. Ledarens budskap gör helt riktigt tolkningen att allt är just en överlevnadsfråga. Fp uppmanas till att i stället ägna sig åt de egna partiets problem och framtid. Budskapet är maktpolitiskt: den allians som äntligen kunde föra borgerligheten till makten ska värnas före de enskilda partierna. Och Narti, inte helt utan trovärdighet, ser utspelet som en förklaring till folkpartiets, just det, utspelshunger och kräver total förnyelse.

Att den borgerliga alliansen är fyra olika partier blir tydligt. Att det har förblivit så, att man inte bildat ett parti trots tröstlösheten med den ständiga oppositionen, är självklart eftersom de politiska skillnaderna inom denna alliansen är betydande i en del frågor. Att man även i regeringsställning ser till det egna partiets väl och ve förklaras av valhistorien där väljarutbytet mellan moderater och folkpartister 2002 och 2006 illustrerar denna ständiga kamp. Möjligen hade ett upprepande av avgångsutspelet från LUFs andre vice ordförande mot Reinfeldt varit mer effektiv än ett påhopp på Maud. Vem vet. Det kanske kommer i nästa pressmeddelande från alliansens riktiga liberaler....

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , ,