lördag 24 mars 2007

Alliansregeringens politiska byråkrati granskad

foto: Pawel Flato

"Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen."
1 Kap 6 § Regeringsformen




– Det är ju ingen hemlighet att politiken i dag styrs av karriärsugna tjänstemän, säger en centerpartist.

- 4 partier, 22 ministrar, 178 riksdagsledamöter och över 200 politiska tjänstemän.
- 411 fasta träffar i månaden.
-
Medelåldern är låg, knappt 35 år. De tjänar bra, i snitt 47 000 kronor i månaden.

Aftonbladets kartläggning om hur Alliansregeringen försöker hålla samman de fyra partierna är intressant läsning. Nej, jag tillhör inte dem som kommer att klaga på att det finns en politisk ledning och ett ledarskap. De uppgifter regeringen har är faktiskt att styra Sverige. Utifrån det perspektivet kanske vare sig de högre lönerna till de nya politiska tjänstemännen eller dess antal ska ifrågasättas. Det allvarliga är om samordnandet blir så omfattande att inte bara riksdagen utan också regeringen de facto tappar makten. Att det stöd som ska finnas till statsråden får en förökning som i praktiken omöjliggör för regeringen som helhet att ha greppet.

Med viss sannolikhet tror jag man kan säga att fler känner som den Centerpartist som citeras. I delar kanske en oundviklig känsla i ett komplicerat system. Men om det inte bara är en känsla utan något som har blivit sanning, är det mycket allvarligare.

Aftonbladets lista på temat "Fem sprickor i alliansen" verkar dock ganska hafsigt ihopsnickrad även om den säkert stämmer. Att vårdnadsbidraget, signalspaningen, alkohol- och mediapolitiken orsakar sprickor är riktigt, precis som grälet om vem som är eller inte är mest eller minst liberal. De är sprickor som kraftigt lär växa när politiken närmar sig kärnfrågorna i välfärden och hjärtefrågor för de fyra partierna. Möjligen är den nu tämligen bastanta samordningsorganisationen inte tillräckligt omfångsrik för att spackla igen krackeleringarna framöver...Den som lever får se.

Andra Intressanta bloggar om: , , , ,