lördag 3 mars 2007

Abortdebatten i Kd

Det behöver kanske inte sägas men debatten om rätten till abort som pågått den senaste veckan måste i första hand handla om just den rätten. Det utesluter inte att frågan också kan belysas ur andra aspekter. Debatten framkallar också en del funderingar kring demokratin, rätten för väljarna att få veta partiers grundläggande värderingar och hur mycket ett parti med trovärdighet kan förändra sig. Och hur påverkas demokratin av partiernas mer strategiska val att lyfta fram eller lyfta undan ett politiskt ställningstagande i debatten? Alla partier har förvisso något område där man valt hänsynen till väljarströmmarna framför att driva en fråga. Vi sossar kan väl sägas ha vårt republikkrav. Hela det moderata partiets sätt att kasta den gamla politiken på soptippen och, i alla fall retoriskt, stå för en helt annan. Kristdemokraterna har abortfrågan.

Bara under den relativt korta tid som jag varit politiskt aktiv har förändringen inom Kd pågått. Från att ha varit offentliga och tydliga i sitt abortmotstånd, genom att understryka att "allt måste göras för att undvika det", säger man sig nu stå för kvinnans rätt, även om man lindar in en del reservationer. Förändringen skedde under Alf Svenssons tid för partiledare. Partiet skulle frigöras från denna "belastande" fråga. Abortmotståndet fick föras någon annanstans. Förändringen var snarare en bedömning av väljarnas uppfattning i frågan än en värde- förändring inom Kd.

Med mycket stor respekt för de "yngre" kristdemokrater som både värnar aborträtten och förskola, tycker jag ändå att partiet måste gå till botten med den värderingsmässiga osäkerheten. Är det bara kampanjmakarna i partitoppen som av strategiska och taktiska skäl drivit fram förändringen? Hur mycket av det gamla finns i medlemsleden? Och ÄR det alls möjligt att tolerera en sådan remarkabel förändring av grundläggande värderingar om de sker med hänsyn till en fyraprocentsspärr till riksdagen? Är det egentligen frågan om utländska kvinnors rätt det handlar om eller möjligen hela abortfrågan i stort? Ekots rapportering om den inre splittringen bör ses också utifrån de här frågeställningarna.

Andra bloggar Intressant om: , , , ,